Porodní hmotnost selat

1.2.2007

Parametr hmotnost selat při porodu by měl být začleněn do indexu plodnosti prasnic, aby bylo možné docílit dalšího zvýšení počtu odchovaných selat v mateřské linii. K těmto výsledků dospěli odborníci ze Saského zemského zemědělského ústavu (LfL), kteří se zabývali podrobnou analýzou plemenářských opatření, které by mohly vést ke zlepšení plodnosti prasnic.

Celkem byla sledována hmotnost u více než 12 000 selat bezprostředně po porodu a následně také ve věku 21 den. Celkem selata pocházela z 1 010 čistokrevných vrhů. Vyrovnanost vrhů byla hodnocena subjektivně pomocí pětistupňové škály.
U parametrů „průměrná hmotnost vrhu“ a „variabilita hmotnosti selat ve vrhu“ byl koeficient dědičnosti odhadnut na 0,15 a 0,23. Aby mohlo dojít k redukci podílu selat se sníženou hmotností, jejichž šance na přežití je menší, je třeba sledovat oba tyto parametry. Bonitovaná vyrovnanost vrhu není naproti tomu díky nízké dědivosti využitelná. Vedle sledování hmotnosti selat k posílení selekce na plodnost by měl být také zohledněn stav utváření mléčné žlázy prasnic. Velký význam má rovněž kondice prasnic a schopnost přijímat krmivo, protože velký pokles hmotnosti u matek během kojení selat má negativní vliv na výši jejich ztrát.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A