Při volbě herbicidu pozor na následnou plodinu

15.2.2007

Před aplikací herbicidu v porostech obilovin je třeba vzít v úvahu také následnou plodinu a způsob zpracování půdy a na základě toho zvolit vhodný přípravek. Je známo, že ošetření obilovin některými herbicidy – např. Attribut (v SRN dále Lexus, Absolute M a Ciral) může způsobit problémy v následně pěstovaných brukvovitých meziplodinách a ozimé řepce. V letech s dostatečnou vlhkostí je sice toto riziko velmi malé, při dlouhodobém suchu a zvláště při mělkém zpracování půdy však mohou nastat totální ztráty.
Pěstování brukvovitých meziplodin, stejně jako následné pěstování řepy, se důrazně nedoporučuje také po aplikaci herbicidu Monitor. Řepu nelze pěstovat ani po aplikaci 500 g . ha–1 přípravku Atlantis. Tak vysoká dávka je však na půdách vhodných pro pěstování řepy spíše výjimkou.
Opatrnost je na místě také v případě, kdy se kombinuje několik sulfonylmočovin. Při extrémním suchu nelze na půdách s velmi nízkým obsahem humusu – parahnědozemích a písčitých půdách – vyloučit riziko poškození následně pěstované cukrovky. Problémy nenastávají po orbě nebo hlubokém zpracování půdy, zatímco výsev následné cukrovky do mulče znamená vysoké riziko poškození. Pokud byla aplikována kombinace několika sulfonylmočovin, měla by být půda zpracována minimálně dvakrát a ne příliš mělce.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A