Evropská komise uveřejnila novou zprávu o střednědobých vyhlídkách zemědělských trhů v EU

15.2.2007

Evropská komise publikovala na začátku února 2007 zprávu o vyhlídkách zemědělských trhů a důchodů EU v období 2006-2013. Tato nová zpráva zahrnuje projekce možného vývoje na evropském trhu obilovin, olejnin, cukru, masa, vajec, mléka a mléčných produktů. Zpráva je založena na informacích, jež byly k dispozici na konci listopadu 2006 a nebere v úvahu důsledky budoucích závěrů vyjednávání o mezinárodním obchodu v rámci jednacího kola WTO v Doha. Možná nerovnováha na trhu obilovin
Vyhlídky trhu obilovin jsou mírně pozitivní, protože se předpokládá zvýšení domácí spotřeby pro výrobu bioetanolu a určitý růst exportu hlavních druhů obilovin. Komise se současně obává negativního vlivu pokračujících nedostatků ve skupině 12 nových členských států EU (včetně Bulharska a Rumunska) při jejich integraci do jednotného trhu, což bude působit na zbytek zemí EU během několika příštích let. Strukturální tržní přebytky (zejména kukuřice) budou pravděpodobně silně ovlivňovat trhy Bulharska, Maďarska, Rumunska a Slovenska.
Situace na obilních trzích se začne pomalu od roku 2009 vyjasňovat, protože se zlepší integrace (například v dopravě), Bulharsko a Rumunsko zvýší svou domácí spotřebu obilovin plus bude zahájeno povinné odstavení půdy z produkce (set-aside) a oddělení subvencí od produkce (decoupling) v Maďarsku a poté po roce 2012 v Rumunsku a Bulharsku.
Podle stanoviska Komise se tento vývoj projeví ve stabilizaci a navíc v postupném zlepšení regionálních trhů s kukuřicí. Zpráva současně uvádí, že v těchto regionech však budou trvat až do roku 2013 nadměrné veřejné zásoby obilovin na úrovni asi 18 mil. t.
Restrukturalizace trhu s cukrem
Trh cukru se bude vyznačovat postupnou restrukturalizací během období až do roku 2009, kdy se má uskutečňovat reforma společné organizace cukerného trhu. Hlavním rizikem je pomalé odčerpávání restrukturalizačních fondů zpracovateli, kteří váhají se zastavením produkce a opuštěním odvětví, a také vysoká úroveň zásob, což by mohlo negativně působit na odvětví cukru ještě po roce 2009. Pokud se podaří realizovat reformu společného trhu s cukrem, mohl by tento trh dosáhnout po roce 2010 rovnováhy mezi domácí produkcí, exportem a importem z nejméně rozvinutých zemí. Rozsah importu z těchto zemí se může stát ve střednědobé periodě nejdůležitějším faktorem pro situaci na trzích členských států EU, ačkoli Komise předpokládá, že se udrží silná produkce cukru zejména ve Francii, Německu, Velké Británii a Polsku.
Příznivé vyhlídky na trhu masa
Perspektivy odvětví vepřového masa jsou relativně příznivé, ale jejich růst bude pomalejší než v předchozím desetiletí. Na druhé straně produkce hovězího masa pravděpodobně poklesne v důsledku reformy společné zemědělské politiky a klesajících stavů dojnic, což povede ke zvýšení současného obchodního deficitu EU v tomto odvětví. Očekává se, že během střednědobé periody roční produkce hovězího masa klesne na asi 7,7 mil. t, spotřeba zůstane stejná a importy EU se tak zvýší do konce roku 2013 na 753 tis.t.
Průměrná spotřeba všeho masa se zvýší z asi 85,3 kg/obyvatele v roce 2005 na asi 86,8 kg/na obyvatele do roku 2013.
Ještě v roce 2007 se předpokládá růst dovozu drůbežího masa do EU vzhledem k nově uzavřené obchodní dohodě s Brazílií a Thajskem, ale Komise váhá s prognózami pokud jde o střednědobý vývoj tohoto trhu vzhledem k tomu, že není jisté, zda se do Evropy vrátí ptačí chřipka.
Tržní rovnováha na trhu mléka a mléčných výrobků
Prognóza počítá s tím, rovnováha trhu s hlavními mléčnými produkty se během období do roku 2013 zlepší. Produkce a spotřeba sýrů se může zvýšit asi o 10 %, ale sníží se nabídka másla a sušeného odtučněného mléka. Během krátké doby se vzchopí celková nabídka mléka, protože některé členské státy zvýší produkci, aby naplnily svoje mléčné kvóty, a poté se bude stabilizovat na 149 mil. t. Podle střednědobé prognózy stavy dojnic klesnou z 24,9 mil. zvířat v roce 2005 na asi 22,5
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A