Bramboráři dobře prodávají

6.3.2007

Kvůli nepřízni počasí poklesla sklizeň brambor v Evropské unii z 58,3 milionu tun v roce 2005 na 54 milionu tun vloni. V ČR bylo meziroční snížení ještě razantnější. Zatímco se předloni sklidilo více než milion tun brambor, loňská úroda představovala 692 tisíc tun. Průměrný výnos bez produkce domácností činil necelé 24 tuny z hektaru. Novák poznamenal, že cena brambor se pohybuje v současnosti poměrně vysoko. Farmáři nyní prodávají kilogram za 7,50 koruny, zatímco loni ve stejné době dostávali kolem dvou korun. Méně stojí brambory, které na základě dlouhodobých smluv odebírají zpracovatelé.
Na pultech obchodů byly během loňského února brambory dostání za čtyři koruny, nyní zákazníci zaplatí za kilogram brambor 16 i více korun. „Cena na pultech je nyní výrazně vyšší nejen kvůli vzestupu farmářské ceny, ale také výrazně větší marži obchodníků,“ sdělil Novák.
Podle něj vysoké ceny brambor měly vliv na pokles jejich spotřeby. Ta se letos proti minulým obdobím snížila asi o čtvrtinu. V uplynulých letech se spotřeba brambor zemi pohybovala kolem 700 tisíc tun. V roce 2005 jich každý Čech v průměru zkonzumoval 73 kilogramů.
Podle Nováka farmáři od pěstování této plodiny v poslední době spíše ustupují. Rozloha bramborových polí v zemi loni meziročně klesla skoro o 17 procent na 30 tisíc hektarů, letos svaz očekává stagnaci pěstebních ploch a také nedostatek kvalitní sadby. Vloni bylo více než 23 procent sadbových porostů zamítnuto. „Průběh loňského počasí neměl vliv pouze na výnos brambor, ale i na šíření virových chorob, a to nejen v ČR , ale v celé Evropě. Takže nejen naše výsledky uznávacího řízení jsou horší než jsem si zvykli v minulých letech,“ prohlásil.
Podle Nováka se ČR vzhledem ke své rozloze a počtu obyvatel řadí spíš k průměrným pěstitelům i spotřebitelům brambor v EU. „I když jsou spotřebitelské ceny vysoké, chceme brambory propagovat jako zdravou potravinu,“ poznamenal.

Celosvětově spotřeba této plodiny stoupá, tento trend se ale týká především méně rozvinutých zemí. V bohatších zemích, kde se jí brambory méně, se však ve větší míře vyskytují civilizační choroby, uvedl Novák. Uvažuje se proto o tom, že rok 2008 bude v mezinárodním měřítku vyhlášen rokem brambor.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A