V Kostelci tradičně o chovu prasat

4.4.2007

Návod na uplatnění domácí produkce v tvrdé konkurenci evropského trhu poskytl pro více než sto přítomných seminář, který se konal 20. února v Kostelci nad Orlicí. Snad díky speciálnímu pracovišti Výzkumného ústavu živočišné výroby v Kostelci nad Orlicí se jmenované východočeské městečko stává již tradičně místem setkání chovatelů prasat. Letošní první akce, kterou v areálu místní Vyšší odborné školy, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště uspořádala jmenovaná instituce ve spolupráci se Sdružením východočeských chovatelů hospodářských zvířat se konala u příležitosti významného životního jubilea vědeckou i chovatelskou veřejností uznávaného odborníka doc. Ing. Josefa Čeřovského, DrSc.
„Dnešní setkání jsme uspořádali na počest docenta Josefa Čeřovského, kterého si všichni nesmírně vážíme. Je významným odborníkem, vědcem i učitelem, který celý svůj život zasvětil výzkumu v oblasti chovu prasat. Svá zjištění, odborné a vědecké výsledky a zkušenosti zejména z problematiky reprodukce vždy s citem a ochotou sobě vlastní předával chovatelské veřejnosti. Za všechny chovatele děkujeme panu docentovi za jeho odbornou, veřejnou a publikační činnost a do dalších let mu přejeme pevné zdraví, životní optimismus a ještě mnoho tvůrčích sil,“ odstartoval sérií gratulací předseda Sdružení východočeských chovatelů hospodářských zvířat Milan Cimfl.

Reprodukce prasat Přednáškový maratón v Kostelci zahájil právě oslavenec docent Čeřovský vystoupením na téma reprodukce prasat. Uvedl, že v chovatelsky vyspělých státech věnují náležitou pozornost reprodukční výkonnosti prasnic. Nejde totiž o nic jiného, než maximálně využít neustále se zvyšující potenciál plodnosti chovaných plemen.
„V oblasti šlechtění se realizují úvahy o zlepšování mateřských vlastností jako jsou délka porodu, mateřská péče o selata a nervozita prasnice. Mimo jiné také proto, že u zdravých vrhů je příčinou asi 50 procent ztrát do odstavu zalehnutí a zranění selat prasnicí. Právě počet odchovaných selat na prasnici za rok je mezinárodně uznávaným měřítkem reprodukční výkonnosti stáda prasnic. Délka mezidobí, nebo počet vrhů za rok pak vyjadřují intenzitu využívání reprodukčního potenciálu prasnic. Zvýšení počtu vrhů, například na úroveň 2,4 až 2,5 vrhu za rok na prasnici, se v praxi dosahuje časným odstavem selat, kterým se zkracuje laktace na tři až čtyři týdny. V této souvislosti je ale třeba připomenout, že toto opatření značně změnilo poměr fyziologických zátěží, tedy přesun zátěže z mléčné žlázy do oblasti zátěže funkce pohlavního aparátu. Současně s tím je nezbytné kontrolovat příjem krmiva prasnicí v laktaci a její kondici. O nic menší pozornost patří časně odstavovaným selatům, která se pro dosažení požadované hmotnosti sedm až devět kilogramů při odstavu musí přikrmovat,“ zdůraznil docent.
Zajímavý je také nový pohled na počet narozených selat ve vrhu. Vychází přitom ze skutečnosti, že se zvyšujícím se počtem narozených selat klesá jejich průměrná porodní hmotnost a stoupá úroveň ztrát do odstavu. Proto se začíná uvažovat o optimální velikosti vrhu, který by mohl ve finále odpovídat počtu dvanácti dochovaných selat. Za optimálních podmínek nerušeného průběhu reprodukčního cyklu by se počet odchovaných selat za rok mohl přibližovat 30 kusům. Z hlediska produkce selat je důležité také optimální složení stáda prasnic, protože u starších plemenic (od 7. vrhu) je ve vrhu více slabých a mrtvě narozených selat.
„Reprodukce prasat je velmi zranitelná. Na druhé straně však chovatelům a producentům selat nabízí uplatnit profesní vědomosti a zkušenosti, včetně účinných výrobních zásahů, které jsou šancí k rentabilní produkci. To by měl být vlastně smysl a cíl podnikatelské aktivity na úseku produkce selat zvláště nyní, kdy ekonomické nároky chovu stoupají a konkurenční prostředí vlivem globalizace trhu nabývá širší dimenze,“ řekl v závěru svého zajímavého vystoupení docent Čeřovský.

Zaměřeno na zdraví S růstem reprod

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A