Výjimka EU v oblasti podpor v zemědělství skončí pro ČR na konci dubna

13.4.2007

Národní značka kvality Klasa je program na podporu kvalitních domácích potravin. Mohou ji získat pouze potraviny, které byly zcela vyrobeny v České republice, obsahují stanovený podíl domácích surovin a vykazují nadstandardní kvalitativní charakteristiky. Od začátku května se však v propagaci značky Klasa nebude moci objevovat odkaz na původ potravin se značkou Klasa, zdůraznil Frček.
Z národní značky kvality potravin Klasa se tak stane značka kvality potravin Klasa, slogan „to nejlepší z naší země“ vystřídá „to nelepší pro naše nejbližší“. „O omezené časové platnosti výjimky z pravidel EU jsme věděli, a proto jsme tomu přizpůsobili i strategii značky. Období do roku 2007 jsme se snažili využít pro zvýšení povědomí o značce Klasa. To se nám podařilo, a proto se nyní můžeme začít orientovat na motivaci nákupního chování spotřebitelů,“ vysvětlila Klára Bolečková pověřená řízením Samostatného oddělení pro marketing SZIF, které značku Klasa spravuje od roku 2004. Další podmínkou, kterou již značka Klasa splňuje nyní, je obecný charakter kampaně. Propagace národních značek kvality nesmí protěžovat jeden typ výrobků, naopak musí přinášet prospěch všem producentům potravin a celému zemědělskému odvětví. „Kampaň pro značku Klasa byla již od počátku nastavena tak, abychom vyhověli všem producentům zařazených celkem v deseti kategoriích, ve kterých se značka udílí. V reklamních spotech, ale i na billboardech a v tiskové inzerci se objevovaly mléčné výrobky, maso, pečivo, ryby, postupně jsme přidávali další motivy, jako drůbeží maso, ovoce a zeleninu. Zastoupení různých komodit jsme zachovali i v nové kampani,“ řekla Klára Bolečková.
Podle unijních pravidel je reklama spojená přímo s produkty jedné nebo více konkrétních společností narušením hospodářské soutěže a je neslučitelná se společným trhem. To se v případě značky Klasa netýká ani tolik reklamy jako spíše propagačních akcí typu veletrhů, výstav a roadshow, sdělil Frček. Dosud byla účast výrobců na těchto akcích zdarma. To se nyní změní. Finanční zvýhodnění výrobců se bude týkat pouze podpory ve formě věcného plnění, to znamená zaplacení plochy ze strany SZIF. Toto zvýhodnění se bude týkat pouze malých a středních podniků (do 250 zaměstnanců, jejichž obrat nepřekročí 40 mil. eur), přičemž podniky – zpracovatelé dostanou 50 % zvýhodnění při první účasti na daném veletrhu a podniky – prvovýrobci dostanou 100 % zvýhodnění i při opakované účasti. Velké společnosti se veletrhů v rámci expozice SZIF budou moci účastnit pouze na vlastní náklady. I tak to pro ně nadále zůstane výhodné, neboť zaplatí jen tu část plochy, na které se budou prezentovat a nezbytný podíl na provozních nákladech stánku (spotřeba vody, energie, úklid), dodal Frček.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A