Zlepšující opatření z Bruselu pro mléko

27.9.2007

Mariann Fischerová Boelová, komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova, uvedla: „Jsem ráda, že můžeme zavést jednotnou míru podpory v rámci programu dodávek mléka do škol a zvýšit úroveň podpory. To nám umožní zohlednit měnící se preference spotřebitelů a zjednoduší řízení režimu na vnitrostátní úrovni. Naučit děti jíst zdravé mléčné výrobky nejlépe s nízkým obsahem tuku v raném věku je důležitou součástí naší snahy pomoci jim vytvořit si zdravé návyky. Ostatní opatření tohoto souboru představují významný příspěvek k našemu úsilí o zjednodušení funkcí společné zemědělské politiky.“

Zavedení jednotné sazby podpory pro mléko dodávané do škol
Vzhledem k tomu, že současný režim je složitý a těžkopádný a nevyhovuje už stravovacím návykům v mnoha členských státech, bude platit jednotná míra podpory bez ohledu na obsah tuku v mléce dodávaném žákům. Míra podpory bude činit 18,15 eur/100 kg pro všechny kategorie mléka. Školy si mohou vybrat, který druh mléka budou nabízet.

Konzumní mléko
Podle současného nařízení mohou se ve společenství v současnosti vyrábět a uvádět na trh pouze tři kategorie konzumního mléka:
- odstředěné mléko (s obsahem tuku nejvýše 0,5 %),
- polotučné mléko (s obsahem tuku mezi 1,5 a 1,8 %)
- plnotučné mléko (s obsahem tuku nejméně 3,5 %).
V reakci na měnící se stravovací návyky (tendence spotřeby mléčných výrobků s nižším obsahem tuku) a ve snaze podpořit produkci zemědělských produktů, po kterých je poptávka na trhu, bude v EU povolena produkce mléka s obsahem tuku mimo tři výše uvedené kategorie a jeho uvádění na trh. To bude možné za podmínky, že na etiketě bude jasně a čitelně uvedena informace o obsahu tuku. Tři stávající kategorie budou existovat i nadále.

Obsah bílkovin v sušeném a zahuštěném mléce
Odvětví mléka a mléčných výrobků v EU a vývozci sušeného a zahuštěného mléka již delší dobu požadují úpravu pravidel týkajících se obsahu bílkovin v těchto výrobcích tak, aby byly v souladu s mezinárodními normami (kodex) a umožnily normalizaci na minimální obsah ve výši 34 %, vyjádřený v sušině s nulovým obsahem tuků. V současné době se přirozený obsah bílkovin u sušeného mléka pohybuje v rozmezí 31 až 37 %. Dohoda umožní producentům v EU vyrábět za stejných podmínek jako konkurenti mimo hranice Společenství, kteří se řídí těmito normami Kodexu, a byli tak až dosud ve srovnání s producenty EU relativně hospodářsky zvýhodněni.

Zrušení aktivačního podnětu pro intervenci u másla
Aby bylo možné odstranit administrativní zátěž způsobenou zahájením a pozastavením intervence u másla, která závisí na tržní ceně zaznamenané v každém jednotlivém členském státě, budou moci intervenční agentury prostě nakupovat máslo za 90 % intervenční ceny od 1. března do 31. srpna, nebo než bude dosaženo celkového stropu v rámci společenství.

Zrušení některých podpor soukromého skladování
Protože hospodářské subjekty v minulosti podporu soukromého skladování smetany či sušeného odstředěného mléka jako podporu trhu s mlékem prakticky nevyužívaly, jsou tato dvě opatření zastaralá a budou ze základního nařízení o mléku vyňata.

Určení jakosti másla ve společenství
Pro účel některých opatření na trhu společenství bude 27 vnitrostátních jakostních tříd másla nahrazeno jednotnou definicí jakosti.

Zrušení povinného používání dovozní licence
Povinné používání systému dovozních licencí již není nezbytné, protože v některých případech existují vhodnější systémy (např. monitorovací systém GŘ pro daně a celní unii).

Zrušení podpory na odbyt poskytované ozbrojeným silám
Zastaralý režim, který bude zrušen.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A