Mléčné kvóty

1.10.2007

„Liberalizace systému mléčných kvót je nutná i proto, aby byl systém připraven na zrušení kvót v roce 2015. Pro Českou republiku, tak jako pro ostatní členské státy, je nutné udržet konkurenceschopnost a perspektivu sektoru s ohledem na velké investice, které do něj byly vloženy,“ uvedl mj. ministrzemědělství Petr Gandalovič. „Důsledky současné limitované produkce mléka přispěly u nás také k poměrně výraznému poklesu stavu dojených krav a ke stagnaci dodávek mléka. Průměrné stavy dojených krav se každoročně snižují o tři až čtyři procenta, v současné době jsou stavy již na 410 tisících kusů.“

Současná vysoká poptávka po mléčné surovině ze strany českých, německých i italských mlékáren způsobuje od 2. poloviny tohoto roku růst cen mléčné suroviny i růst cen výrobků. Nákupní ceny za mléko od července 2007 pomalu rostou a tento trend bude i nadále pokračovat. Potvrzují to i jednání zástupců zemědělských producentů a zpracovatelů mléka, i když nárůst cen by měl být pozvolný, ne skokový. Zpracovatelé jsou cenově tlumeni odbytem mléčných výrobků zejména v obchodních řetězcích.

Ceny zemědělských výrobců za mléko I. a vyšší třídy jakosti vykázaly v červenci oproti předchozím měsícům růst na 7,90 Kč/l, tj. zvýšení od začátku roku o 1,4 %. Cena zemědělských výrobců se podle údajů Českomoravského svazu mlékárenského za měsíc srpen pohybuje na úrovni cca 8,10 Kč/l, tj. meziměsíční zvýšení o 0,20 Kč/l.

Ceny na německém trhu se rovněž výrazně zvýšily a poslední nabídky pro české producenty mléka se pohybují na úrovni 9,50 Kč/l. Nabídky italských firem v současnosti dosahují dokonce 11,00 Kč/l. Uvedená situace jasně naznačuje, že dojde k dalšímu vývozu mléčné suroviny, která již v loňském roce představovala více jak 10 % z celkových dodávek mléka, tj. cca 300 mil. litrů (313 tis. tun). Odhady vývozu kalendářního roku 2007 se pohybují na úrovni nejméně 400 mil. litrů (410 tis. tun).

Zdroj: MZE
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A