Anglická technika zajišťuje zisk

9.1.2008

Anglická technika zajišťuje zisk

 Heslem společnosti Simba je „profit díky inovaci“. Nutno dodat, že o jeho pravdivosti se přesvědčuje čím dál více českých zemědělců.

Rychle, kvalitně a levně
Hlavním produktem společnosti je kompaktní diskový podmítač X-Press s integrovaným DD válcem. Stroj je určen pro mělčí podmítku vysokou rychlostí nebo kultivaci zorané půdy před setím maximálně do hloubky 150 mm. Nesené modely X-Press se vyrábějí v pracovním záběru 2,5, 3 a 4 metry (v pevném či sklopném provedení), tažené stroje pak mají pracovní záběr 4,6m, 5,5m, 6,6m, 8m a 10 m. Základem jsou vždy dvě řady disků o průměru 508 mm s roztečí 250 mm uložených na pružných slupicích Pro Active. Pružné slupice zajišťují efektivní ochranu proti kamenitým překážkám, navíc při jízdě jemně vibrují, čímž podporují vynikající samočisticí funkci disků za vlhka. Jsou doplněny střižným šroubem, který je chrání při najetí na extrémně velkou překážku.
Pracovní hloubka se nastavuje centrálně pomocí jedné pístnice z kabiny traktoru. Velkou variabilitu použití podmítačů X-Press umožňuje plynulé nastavování úhlu disků pro přední i zadní řadu zvlášť v rozmezí 10 až 25 stupňů podle konkrétních půdních podmínek a množství posklizňových zbytků. U menších modelů jednoduše klikou, u větších pak hydraulicky. Pokud je půda suchá a tvrdá, obsluha nastaví agresivnější úhel, při němž disky vnikají lépe do půdy i bez dodatečného dotížení, přitom „neubírají“ hmotnost ze zadního válce, který i tak může kvalitně přimáčnout zpracovaný půdní profil. Zapravení rostlinných zbytků je velice dobré. Naopak, jestliže má stroj pouze urovnávat povrch půdy, například po orbě před setím, nastaví se minimální úhel. Dostatečná průchodnost je dána patřičnou vzdáleností mezi řadami disků - 830 mm u nesené a 1050 mm u tažené a verze.
Za dvěma řadami disků následuje patentovaný DD válec (Double Disc) ze speciálních profilovaných a proti opotřebení odolných disků nasazených na hřídeli. Jednotlivé prstence nejsou svařované, ale předepjaté silou, takže mají podstatně delší životnost než u svařovaných konstrukcí. Profilovaný povrch se „hřbety“, které pronikají do větší hloubky, optimálním způsobem zpevňuje půdu, zamezuje ztrátám vláhy a má výrazný protierozní charakter. I když se to nezdá, jsou správně utužené pozemky pro zpracování velice důležité. Zvláště v posledních letech s nedostatkem srážek se ukazuje, že dobře utužený povrch neztrácí drahocenou vlhkost. U tažených modelů mají DD válce průměr 700 mm, nesen&e

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A