Zvýšení výkupních cen mléka je oprávněné

18.1.2008

Ve zprávě svazu se podotýká, že často se v médiích upozorňuje na to, že cena mléka roste pouze v jedné bavorské mlékárně Goldsteig Cham. Podle přehledu mlékáren v Německu je ale cena mléka v této mlékárně na průměru cen celého Německa. Dále z přehledu cen placených zemědělcům čtrnácti největšími evropskými mlékárnami je však zcela zřejmé, že největšíma tahouny tohoto růstu jsou naopak mlékárny jako Milcobel v Belgii, Glanbia v Irsku, Friesland Foods v Nizozemsku a další. Navíc Zemědělský svaz ČR zdůrazňuje, že mnohé mlékárny, například Arla Foods v Dánsku, Švédsku a Velké Británii vlastní zemědělci. Kvůli tomuto majetkovému propojení platí mlékárny nižší ceny než ostatní, protože tuto ztrátu si pak zemědělci nahradí ze svého podílu na zisku této mlékárny.
Největší podíl na růstu spotřebitelských cen měli podle Zemědělského svazu ČR obchodníci. Spotřebitelské ceny v listopadu 2007 proti listopadu 2006 vzrostly o 39 %, ceny mlékáren se zvýšily o 32 % a ceny zemědělců o 29 %. Podíl mléka na konečném výrobku se výrazně snížil. U patnácti základních potravin se marže v období listopad 2007 proti listopadu roku 2003 zvýšila v ČR v průměru z 27,2 na 34 %, z toho u másla na 29 % a u trvanlivého mléka na 44 %. Tímto růstem cen na konci loňského roku se obchodníci připravili dopředu na změny DPH platné od 1. ledna 2008, což se promítlo ve zvýšení inflace.
Podle mínění Zemědělského svazu ČR je zvyšování ceny mléka celosvětovou záležitostí a růst pokračující v celé Evropě tlumí pouze majetkové propojení zemědělců a mlékáren. Požadavek odbytového družstva MHD Jih, respektive českých zemědělců na zvýšení nákupních cen mléka, je tedy oprávněný. Ani konkurenční boj obchodních řetězců nezabránil tomu, aby obchodníci rostoucí ceny mléka v závěru roku 2007 nevyužili ke zvýšení svých marží.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.04.
Počasí na den 15.04.
5°C / 15°C

16.04.
Počasí na den 16.04.
3°C / 10°C

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A