Produkce mléka v Evropě už nestačí

26.5.2008

Odpověď na ni bychom měli znát už před koncem tohoto roku, tedy po ukončení zdravotní prověrky společné zemědělské politiky Evropské unie.

 

Na členském shromáždění ve Větrném Jeníkově o této problematice hovořil Ing. Stanislav Jas z Ministerstva zemědělství ČR. Mléčné kvóty se bezpochyby zasloužily o to, že z evropského trhu s mléčnými výrobky zmizela nadprodukce. Situace ale kvůli nim není tak příznivá, jak se plánovalo. „V posledních letech došlo v Evropě k razantní redukci zásob másla a SOM, přičemž poptávka na vnitřním trhu, zejména po sýru a čerstvých mléčných výrobcích, významně vzrostla,“ sdělil s tím, že snížení mléčné produkce lze připsat především změně výrobního zaměření zemědělských podniků. V původní EU-15 totiž na základě mléčných kvót vymizelo zhruba 75 % mléčných farem, a v EU-25 se počet podniků s produkcí mléka ročně snižuje o osm procent. Mléčné kvóty přitom nepomohly zastavit klesající ceny mléka, jak se předpokládalo. Ceny mléka dosáhly vrcholu v roce 2001, poté kvůli reformám začaly klesat, což trvalo až do červa 2007. Pak v celé Evropě začaly strmě stoupat. „Cena mléka meziročně (2006/2007) stoupla ve všech státech unie, mnohdy dokonce až dvojnásobně," informoval Ing. Jas.

Nejistá budoucnost Vedle snížené produkce mléka a zvyšování jeho ceny se mléčné kvóty negativně podepsaly také na stavech skotu. Počet dojnic v Evropské unii ročně klesá o 3,5 %. „Produkční potenciál evropských zemí již neodpovídá množství mléka obsaženého v kvótách. Například Velká Británie kvóty nenaplňuje již několik let,“ uvedl. Klesající stavy dojnic mají rovněž vliv na snížení produkce hovězího masa, země se v současnosti potýkají také s nedostatkem jalovic.
Mléčné kvóty, které byly zaváděny v době nadprodukce, mají nyní na produkci mléka a mléčných výrobků negativní dopad. V současnosti již v Evropské unii neexistují téměř žádné zásoby mléčných výrobků. Poptávka po nich narostla natolik, že jí produkce není schopna uspokojit.
Nyní se nabízí několik scénářů dalšího vývoje mléčných kvót. Scénář „měkkého přistání“ počítá s postupným navyšováním kvóty do roku 2009 do roku 2015 buď o jedno nebo dvě procenta ročně. Scénář „tvrdého přistání“ představuje radikální zrušení kvót.


Vakcinace proti katarální horečce ovcí Již na konci léta by se v České republice mělo začít s nouzovou vakcinací přežvýkavců proti katarální horečce ovcí, která se na našem území poprvé vyskytla v loňském roce. Státy, ve kterých se vyskytl alespoň jeden případ onemocnění, mají naví

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A