Tradičně kvalitní přehlídka býků

7.7.2008

 Program byl rozdělen do dvou částí, a to na dopolední odborný seminář zaměřený na chov masných plemen a odpolední přehlídku býků.

 

Přehlídka plemenných býků byla komentovaná, skupinu strakatých plemen a holštýnského plemene představil hlavní šlechtitel Naturalu Ing. Josef Šlejtr, skupinu masných plemen Karel Šeba.


Býci strakatých plemen
Přehlídka začala představením plemenného býky českého strakatého plemene Grog po otci BO 849 a matce Haně (max. laktace 10 904- 4,6- 3,7). Otcem Hany je zlepšovatel Nauralu Weino. Dalších pět mladých býků českého strakatého skotu pochází z produkce předních plemenařících chovů, jakými jsou VOD Kámen, DVP Pyšel, Ing. Neuman z Okřešic, ŠCH Příchovice nebo Agro Liboměřice. Užitkovost jejich matek se pohybuje nad osm a půl tisíce kilogramů mléka při vysokém obsahu mléčných složek, v jejich původech jsou význační otcové plemene fleckvieh, jako Roibos a Hofherr nebo montbeliardští Nitrate, Ova a Micmac.
Přehlídku býků strakatých plemen uzavřeli dva geneticky bezrozí býci plemene fleckvieh, Enthorner a Ralmesbach. První výsledky kontroly dědičnosti býka Enthornera se očekávají do půl roku v Německu i v České republice. Býk Ralmesbach je dosud největším úspěchem šlechtění na bezrohost dojného fleckvieh. Celková plemenná hodnota GZW 129 jej činí historicky nejlepším bezrohým býkem populace. Inseminační dávky býka Ralmesbacha jsou exportovány do Německa i do dalších zemí, včetně Rakouska a nově i na Slovensko.


Býci masných plemen
Z celkového počtu dvaceti šesti masných býků ustájených na inseminační stanici předvedli ošetřovatelé Naturalu devatenáct. Tento počet býků, stejně tak zájem našich chovatelů i plemenářů z Německa, Itálie, Polska či Chorvatska, dokládá sílu firmy ve šlechtění masných plemen skotu.
Pozornost upoutala první trojice exoticky zbarvených býků plemene galloway, Černý býk s bílým pruhem Norbert (zbarvení belted), šedohnědý s bílým pruhem Moric (zbarvení dun belted) a bílý s černýma ušima, mulcem a konci končetin Malík (white park) jsou velmi atraktivní pro inseminaci. Býk plemene masný simentál Oidipus má odhad plemenné hodnoty pro růstovou schopnost 134, což ho řadí ke špičce plemene. Salerský býk Nexus je prvním a dosud jediným příslušníkem plemene v inseminaci v České republice. Býk plemene highland Michl je v tělesném rámci nadprůměrný s dobrou růstovou schopností potomstva. Plemeník blonde d´Aquitaine Natural se vyznačuje PH pro růst 124. Jeho inseminační dávky se prodávají do Rakouska. Následně předvedený býk plemene hereford Lum s plně americkým původem s PH pro růst 132, je nyní velmi populární v Polsku.
Dále se prezentovali geneticky bezrozí býci plemene limousine. Plemeník Zako, který je intenzivně mezinárodně využívaný (šedesát tisíc prodaných inseminačních dávek), a býci z Francie Bolide a Vigny dokumentovali důraz Naturalu na šlechtění na genetickou bezrohost. Geneticky bezrohý heterozygot charolais s 50 tisíci prodaných dávek Jock a syn Paladina Artaban byli předvedeni mezi posledními.
Přehlídku uzavřeli dva býci plemene piemontese (Noll I a Kovboj) a čtyři býci belgického modrobílého plemene. Býk Jasper je v praxi prověřen i v ČR a jeho inseminační dávky se vyváží do více zemí Evropy, Lord je kromě českých chovatelů využíván i ke křížení v Itálii, býk Lorenc je šampiónem plemene s vysokou plemennou hodnotou pro růst.


Závěr patřil býkům holštýnského plemene
Předvedeni byli dva mladí plemenní býci red holštýni Laso RED 511 (Classic x Talent), který je připraven do testace, a Losthorn P RED 506 z výstavní rodiny Uzes EX 96. , který je v testaci již nyní. Jde o prvního bezrohého red holštýnského býka u nás a je testován souběžně také v Německu. Ze skupiny černostrakatých holštýnských býků se jako první představil mladý býček z Dobronína z kombinace Jardin x VG 86 Velox x Morty VG 87 z úspěšné rodiny Alexis. Pozornost zejména zahraničních hostů upoutal býk Floryn NXA 676. Tento syn Goldwyna totiž pochází ze slavné rodiny krav Markwell Blackstar Raven EX 95. Floryn má již první inseminační dávky vyvezené do Nizozemska. Podobně atraktivním pro Nizozemce je Kitanic NEA 605 z italské matky Aquila Tugolo Orakel VG 87. Mezinárodně testovaným plemeníkem je rovněž geneticky bezrohý vnuk Omana Kottawa NEA 669. Od počátku roku 2008 Natural do testace zařadil již šest geneticky bezrohých holštýnských býků. Předvedení čekatelů uzavřel syn Bolivera Ostretin Joliver NXA 501, narozený 8. ledna 2005.
Slavnostní tečkou za chovatelským odpolednem bylo předvedení prověřeného špičkového zlepšovatele Gartona, který je oblíbený nejen v Česku, ale těší se zájmu chovatelů i v Maďarsku, na Slovensku a v Německu. Ostretin Garton NXA 179 je z vynikající rodiny matek býků Alexis a je prověřen na velkých stádech v České republice a Maďarsku. Býk je zlepšovatelem tvarových vlastností mléčné žlázy, jeho dcery mají mělká a výborně upnutá vemena. Garton je také vhodný pro inseminaci jalovic. Šestiletý plemeník je stále ve vynikající kondici.
Přestože závěr odpoledne byl deštivý, návštěvníci byli velmi spokojeni. Po skončení přehlídky plemenných býků následovala neformální chovatelská diskuse, která se protáhla do pozdního večera.


Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A