České pšenice zvládají sucho i mráz

17.7.2008

 Tamní produkty, jejichž jména v posledních letech začínají nejčastěji písmenem B, jsou vhodné do podmínek České republiky. Typická branišovická odrůda dobře snáší sucho a na druhou stranu je mrazuvzdorná. Navíc ještě dobře odolává klasovým fuzáriím. Takové pšenice se představili na polním dnu společnosti VP Agro, s. r. o,

Přibližně pět stovek zájemců z řad zemědělské veřejnosti se sešlo asi 35 kilometrů na jih od Brna, 190 metrů nad mořem, v suché oblasti, kde ročně spadne 460 mm srážek a průměrná roční teplota dosahuje 8,8 °C. Popisu tohoto místa přesně odpovídají pokusná pole Šlechtitelské stanice RAGT Czech Branišovice. Tam společnost VP Agro, s. r. o., uspořádala v polovině června svůj polní den.
V Branišovicích se v poloprovozních podmínkách představil sortiment odrůd ozimé pšenice od společnosti RAGT Czech, s. r. o. Tuto nabídku na našem trhu prodává prostřednictvím společnosti VP Agro. Také letos se seznam pšenic registrovaných v podmínkách ČR rozrostl a nechybí v něm ani branišovické odrůdy. Na tyto novinky pro sezónu 2008/2009 jsme se na polním dni přednostně zaměřili. Jsou jimi odrůdy Bakfis a Baletka. Jak nás upozornil Ing. Pavel Stehlík, regionální zástupce pro jižní Moravu společnosti VP Agro, osivo těchto dvou odrůd bude pro pěstitele k dispozici jen ve vyšších stupních množení (SE3 a E), a tak letos na podzim budou mít zemědělci možnost zakládat jen množitelské porosty.

Dvě novinky na trhu
První novinkou je potravinářská pšenice Bakfis. Jde o ranou odrůdu s kvalitativními parametry řadící ji do kategorie A až E. „Všemi parametry patří do skupiny E, pouze Zelenyho test dosáhl hodnoty A,“ doplnil Ing. Kamil Štípek, zástupce společnosti VP Agro a jeden z průvodců na polním dni v Branišovicích. Hodí se do všech výrobních oblastí, které se zaměřují na produkci potravinářské pšenice. Bakfis nemá speciální nároky na předplodinu a je tedy možné jí zařadit i po obilnině.
Odrůda se vyznačuje dobrým zdravotním stavem, především nadprůměrnou odolností vůči padlí, listovým skvrnitostem a rzi pšeničné. Má velmi dobrou odolnost vůči fuzáriím v klase, a proto v zrno odrůdy Bakfis jen minimálně akumuluje deoxynivalenol (DON), uvedl Ing. Štípek. Druhou novinkou v sortimentu VP Agro je odrůda Baletka. Řadí se do skupiny A a je to plastická odrůda vhodná do všech výrobních oblastí ČR. Baletka je velmi raná odrůda, kterou společnost VP Agro doporučuje i do oblastí, kde hrozí přísušky. Podobně jako odrůda Bakfis i Baletku lze vysévat po obilnině, protože nemá zvláštní nároky na předplodinu. Je tolerantní k termínu setí. To znamená, že zakládání porostu lze posunout až do druhé poloviny agrotechnické lhůty, upřesnil Ing. Štípek.
Baletka vyniká velmi dobrou odolností vůči fuzáriím v klase, ale i dalším chorobám, jako jsou padlí, listové skvrnitosti, a především rzi pšeničné, odolává velmi dobře.

Potravinářská kvalita
Podle Ing. Štípka stojí za pozornost také odrůda Barryton, která je novinkou roku 2007. Během zkoušek, které na našem území provádí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), se kvalitativními parametry sklizeného zrna zařadil Barryton mezi odrůdy s pekařskou kvalitou A. „Velký úspěch zaznamenává tato odrůda v Německu, kde je ovšem registrovaná jako pšenice skupiny E,“ dodal Ing. Štípek a upřesnil, že Barryton, i když se hodí do všech výrobních oblastí ČR, dobře ocení intenzivní agrotechnické zásahy.
Odrůda vyniká velmi dobrým zdravotním stavem. Zemědělci by si ale měli dát pozor na její mrazuvzdornost, kterou zástupce společnosti VP Agro označil za mírně podprůměrnou. Odměnou je ale standardně vysoký výnos, zdůrazňoval Ing. Štípek.
Nejstarší odrůdou v tomto krátkém představení je Bardotka, která prošla registračním řízením na Slovensku v roce 2004. „Na první pohled vás možná příliš nezaujme a neřekli byste, že vyniká objemovou hmotností,“ popisoval Ing. Štípek. Společnost VP Agro ji doporučuje do oblastí, které tradičně trpí suchem. V loňském na srážky chudém roce se dobře osvědčila na Lounsku, Žatecku a Slánsku, tedy v oblastech se srážkovým stínem, doplnil Ing. Štípek.
Bardotka je plastická odrůda vhodná pro pozdní výsevy po kukuřici na zrno i po obilnině. Je tedy odolná vůči chorobám pat stébel. Mezi její další přednosti patří velmi dobrá mrazuvzdornost a odolnost vůči klasovým fuzáriím. Pěstitel by si ovšem měl dát pozor na hlavní listové choroby, protože vůči těm je Bardotka odolná jen průměrně, připomněl zástupce VP Agro.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A