Nedostatky v omračování zvířat

6.11.2008

Proces omračování a vykrvení jatečně opracovávaných zvířat není vždy zcela jednoduchý, kromě teoretických základů je potřeba mít praktické zkušenosti. Jedná se o činnost veterinářů a osob pověřených ochranou zvířat, kteří by měli zajišťovat posuzování komplexních klinických symptomů, v souvislosti s použitím elektrických nebo mechanických metod nebo metod pomocí využití atmosféry plynu určeného k omračování. Je třeba splnit etické a právní povinnosti (hygienický balíček, ochrana zvířat, zákonné předpisy, které se týkají zpracování zvířat na jatkách a další pravidla). V konečné fázi je třeba zajistit splnění přání odběratelů a spotřebitelů.
Musí se pracovat na základě povolených metod a prostřednictvím povolených zařízeních tak, aby bylo zajištěno efektivní omráčení. V samotném provozu se hodnotí, zda se používá povolený způsob. Na místě se provádí přezkoumávání stavu se zřetelem na efektivní omráčení, sleduje se zda není změněna jeho funkce. Na tuto záležitost mají vliv podniková specifika ovlivňujících činitelů, nutná minimální specifikace a efektivita omračování, která je definitivně určena před místem provádění operací.
Kontrola omračování jatečně opracovaných kusů vyžaduje od odpovědných pracovníků odborné znalosti a zkušenosti, stejně jako dobrou spolupráci mezi výkonnými zaměstnanci, podnikovými techniky, zaměstnanci pověřenými ochranou zvířat, zvěrolékaři, popřípadě technickými odborníky.
Přezkoumávání podmínek je prováděno také v malých podnicích a měla by být součástí povolení uvedených v hygienických pravidlech platných v Evropské unii.
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A