Na Vysočině to zkouší s automaty na mléko

9.10.2009

čerstvé mléko si z nich lidé mohou načepovat v Pelhřimově a ve Ždírci nad Doubravou. Další stroje budou v obchodech přibývat. Krajská veterinární správa nyní jedná o takovém způsobu prodeje mléka s dalšími dvěma zemědělskými podniky z Pelhřimovska, ty by mohly mít registraci asi do týdne. Podle předpokladu budou přicházet další žadatelé, řekl dnes ředitel veterinární správy Jiří Šulc.

Přímým prodejem mléka si chovatelé chtějí vylepšit tržby, byť tak mohou zpeněžit jen malou část své mléčné produkce. Dodávky do mlékáren jsou pro ně řadu měsíců ztrátové - za litr mléka nyní dostávají jen asi 5,90 Kč. V automatech stojí litr 13 Kč.

Automat v Pelhřimově zprovoznila firma Rynagro Rynárec. Stroj je od 3. října součástí podnikové prodejny v novém obchodním centru, které vzniklo z bývalé textilky Alfatex. Zákazníci si na novou prodejnu teprve zvykají. "Ale podle prvních ohlasů víme, že kdo si to mléko koupil, byl spokojený," podotkla místopředsedkyně představenstva Jaroslava Hrabalová. Podnik chová 260 krav.

Ve Ždírci nad Doubravou zprovoznila automat Zemědělská a.s. Krucemburk. Stroj, který stojí v podnikové prodejně masa, má farma od výrobce pronajatý na tři měsíce. "Pak vyhodnotíme, zda u této činnosti zůstaneme," řekl ředitel společnosti Jiří Uchytil. Pokud se lidé naučí chodit pro čerstvé mléko, uvažuje podnik o tom, že by pořídil další technologii, aby mohl automat plnit pasterizovaným mlékem. V případě prodeje čerstvého mléka totiž musí být na automatu upozornění, že má zákazník mléko převařit.

Vysočina je největším producentem mléka v Česku, na republikové výrobě se podílí více než 16 procenty. Za první letošní pololetí chovatelé v kraji dodali do mlékáren 228,8 milionu litrů. Prodej čerstvého mléka z jedné farmy je vyhláškou omezen na 500 litrů denně. Farma také může tímto způsobem prodávat jen menší část své produkce.


Zdroj: Agris
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A