Lidé mohou volit Strom roku 2005

9.8.2005

„Nabízíme tři možnosti hlasování. Lidé mohou jednak posílat dárcovské SMS na telefonní číslo 87777, dále mohou hlasovat na hromadných hlasovacích arších, které lze objednat v kanceláři Nadace Partnerství, a třetím způsobem je hlasování prostřednictvím kuponů, které budou vycházet ve vybraných časopisech, místních zpravodajích a novinách,“ popisuje Jana Dlabková z Nadace Partnerství. Stav hlasování, informace o anketě a o veřejné sbírce budou mít zájemci možnost sledovat na internetových stránkách programu Strom života www.stromzivota.cz. Všechny tři způsoby hlasování jsou zpoplatněné a výtěžek z hlasování poputuje do veřejné sbírky na výsadbu stromů a péči o ně. „Proto každý, kdo se rozhodne poslat svůj hlas, současně přispěje na zkrášlení české krajiny,“ dodává Jana Dlabková z Nadace Partnerství.

Celostátní hlasování, které začalo v pondělí 1. srpna, je nejdynamičtější fází stromové ankety. Nejen navrhovatelé finalistů, ale všichni příznivci stromů mají možnost pro svého favorita hlasovat nebo se aktivně zapojit do sbírání hlasů mezi svými přáteli, kolegy a lidmi v okolí, kde strom roste. „Svůj“ strom může každý podpořit až do 12. října, kdy má hlasování uzávěrku.

Výsledky hlasování a Strom roku 2005 budou slavnostně vyhlášeny v předvečer Dne stromů 19. října v Brně na Koncertě pro stromy. Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné ošetření, které provede partnerská firma programu na jaře 2006. V případě, že strom bude zdráv, bude náhradní odměnou pro danou lokalitu výsadba nových stromků za účasti veřejnosti.

Loňským vítězem ankety Strom roku se stala košatá „Šestikmenná lípa“ ze zámeckého parku v Zámrsku nedaleko Vysokého Mýta, která získala 4817 hlasů. Velkou zásluhu na vítězství lípy měla Základní škola v Zámrsku v čele s paní ředitelkou Jandovou, která strom do ankety navrhla a především pomáhala sbírat hlasy. „Snad víc než cokoliv jiného nás těší, že se do ankety a do hlasování opět zapojily děti. Věříme, že si děti takto vytvoří kladný vztah ke stromům, a proto budou i později v dospělosti s přírodou zacházet šetrně,“ doplňuje Jana Dlabková z Nadace Partnerství.

Finalisté ankety Strom roku 2005:

1. Dub Bzdinka – Středočeský kraj DMS STROM1

2. Votický javor – Středočeský kraj DMS STROM2

3. Památná lípa u Ústějovské kapličky – Jihočeský kraj DMS STROM3

4. Maxův klen u Kozího potoka – Karlovarský kraj DMS STROM4

5. Lípa v Radonicích – Ústecký kraj DMS STROM5

6. Největší jilm vaz – Liberecký kraj DMS STROM6

7. Klamošská lípa – Královéhradecký kraj DMS STROM7

8. Ronovská líska – Pardubický kraj DMS STROM8

9. Pernštejnský tis – Kraj Vysočina DMS STROM9

10. Lípa Márinka v Habrovanech – Jihomoravský kraj DMS STROM10

11. Lipnický Opičák – Olomoucký kraj DMS STROM11

12. Skaštická lípa – Zlínský kraj DMS STROM12

 Pozn.:

"DMS – Dárcovská SMS" je společným projektem Fóra dárců – organizace pro dárce, usilující o podporu filantropie v České republice – a Asociací provozovatelů mobilních sítí. Cílem projektu DMS je nabídnout nadacím a dalším neziskovým organizacím možnost získávat příspěvky od jednotlivců prostřednictvím mobilního telefonu formou SMS zpráv. Tato služba probíhá na nekomerčním principu. Stačí odeslat dárcovskou SMS s textem DMS STROM1, DMS STROM2, ... DMS STROM12 (podle toho, kterému z 12 finalistů dáváte svůj hlas) na číslo 87777. K tarifní ceně za Vaši SMS bude připočtena částka ve výši 30,- Kč + DPH. Z každé DMS bude minimálně 27 Kč převedeno na účet veřejné sbírky. Shromážděné prostředky jsou věnovány na podporu výsadby stromů v programu Strom života.

 

Celostátní Anketu STROM ROKU vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002 v rámci programu Strom života. Anketa ch

Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A