Vliv vína na zdraví osob

16.8.2005

Flavonoidy jsou polyfenolové sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině a v nápojích typu čaje a vína. Mají výrazný antioxidační účinek, jsou antimutagenní, protizánětlivé, antidiabetické a antialergické. Výsledky zkoumání jejich vlivu na zdraví ukázaly, že existuje nepřímá závislost mezi  jejich příjmem a výskytem kardiovaskulárních chorob, respektive úmrtnosti na tyto choroby. Proto WHO doporučila mírné pití vína, zejména červeného. Červená vína disponují vysokou antioxidační aktivitou (AOK), vyjádřena v 6,6–28,6 mmol/l, která stárnutím vína prakticky neklesá. AOK v bílých vínech dosahuje hodnot jen 2–4 mmol/l. Účinek flavonoidů spočívá v inhibici oxidace LDL a zvyšování podílu HDL (prevence kardiovaskulárních chorob) a v pohlcování volných radikálů (prevence rakoviny). Rovněž (spolu s obsahem alkoholu) tlumí aktivitu pro agregaci červených krevních destiček. Červené víno dále stimuluje nadměrnou aktivitu lipasy a snižuje plasmatickou hladinu inzulínu.  Denní spotřeba 30 g etanolu zvyšuje koncentraci HDL o 3,99 g/dl a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob o 25 %.

Kopčeková, J., Šrámková, K., Daniška, J.: Vplyv vína na zdravie l´udí. Vinohrad, 43, 2005, č. 1, s.11–2

Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A