Rajčatová šťáva může snížit krevní srážlivost u diabetiků
16.8.2005
Rajčatová šťáva totiž vykazuje efekt ředění krve.
Agregace krevních destiček (platelet) spolupůsobí při schopnosti krve vytvářet sraženinu a je potřeba při zranění vedoucích ke krvácení. U osob s diabetem 2. typu však krevní destičky jsou účinnější a to může vést k nadměrné srážlivosti. Tím se zvyšuje riziko srdečního infarktu. Toto riziko je možné snížit protisrážlivou medikací. Ke stejnému výsledku ale vede i konzumace 250 ml rajčatové šťávy denně. Problém je v tom, že rajčatová šťáva pro snižování srážlivosti krve u diabetiků nesmí obsahovat zvýšená množství cukru, nebo její spotřeba musí být zahrnuta do celkové spotřeby sacharidů.
Agregace krevních destiček (platelet) spolupůsobí při schopnosti krve vytvářet sraženinu a je potřeba při zranění vedoucích ke krvácení. U osob s diabetem 2. typu však krevní destičky jsou účinnější a to může vést k nadměrné srážlivosti. Tím se zvyšuje riziko srdečního infarktu. Toto riziko je možné snížit protisrážlivou medikací. Ke stejnému výsledku ale vede i konzumace 250 ml rajčatové šťávy denně. Problém je v tom, že rajčatová šťáva pro snižování srážlivosti krve u diabetiků nesmí obsahovat zvýšená množství cukru, nebo její spotřeba musí být zahrnuta do celkové spotřeby sacharidů.
Tomato juice may reduce blood clotting in diabetics. Soft Drink International, April 2005, s. 16
Zdroj: AgroNavigator
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem