EU schválila pro rok 2012 úsporný rozpočet

24.11.2011

Brusel – Rozpočet Evropské unie pro rok 2012 byl v porovnání s letošním rokem navýšen o 1,8 procenta finančních prostředků. Nárůst se tak pohybuje pod hranicí dvouprocentní míry inflace.

 
Členské státy EU o víkendu uzavřely jednání s Evropským parlamentem a Evropskou komisí o výši rozpočtu na příští rok. Komise a Parlament požadovaly navýšení rozpočtu o 5 procent, podvolily se však snaze Rady EU o snížení nákladů. Celkový rozpočet tak činí 129 miliard €. Pro resort zemědělství bylo vyčleněno 57 mld. €, z nichž téměř 44 mld. je určeno na přímé platby a tržní výdaje.
 
Všem zúčastněným stranám je ale jasné, že se úsporný rozpočet může brzy vymknout z rukou, protože na konci dlouhodobého plánovacího finančního období 2007 – 2013 bude nutné uhradit projekty financované z rozpočtu EU, které byly scháleny v předchozích letech. Rada, Komise a Parlament již nyní uvedly, že budou muset být platby v příštím roce navýšeny a to i v resortu zemědělství.
 
Pokud vzniknou další krize na trhu s ovocem a zeleninou, měly by být producentům poskytnuty dle přílohy k usnesení o rozpočtu prostřednictvím producentských sdružení finanční prostředky navíc. Zastřešující organizace zemědělců a zemědělských družstev v EU Copa-Cogeca v dopise Radě EU požadovala vyčlenit v rozpočtu EU na rok 2012 dostatečné množství finančních prostředků pro prvovýrobce ovoce a zeleniny a jejich producentské organizace. Řídila se tak požadavky Evropského parlamentu, který navrhoval pro tato odvětví sužovaná krizemi uvolnit dodatečných 250 mil. €.              
Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A