Výrobci mají nové finty, jak vám vnutit šmejd.

21.3.2012

 Při vymýšlení způsobů, jak srazit výrobní cenu, jsou výrobci potravin stále kreativnější. Pokud se v obchodě nesoustředíte, velmi snadno si přinesete domů "tavený sýr", který není z mléka, ale z rostlinného tuku. Novinkou jsou vepřové kotlety nastavené vodou se solí a chemickými přísadami.

Odborníci varují, že takových potravin na trhu přibývá. Řetězce se totiž snaží udržet co nejnižší ceny potravin. Pokud by si někdo chtěl na šizené jídlo stěžovat, má smůlu. Takové výrobky neodporují předpisům, protože jejich složení je až na výjimky na obale uvedeno. Že se dá přečíst jen s lupou, protože je psáno světle zeleným písmem na tmavě zeleném podkladu, také nevadí.

Potravináři házejí vinu na obchodníky, kteří podle nich tlačí na nízké ceny. "Problém je naprosto jasný. Na trhu je stále více výrobků, v nichž je dražší surovina nahrazována surovinou levnější, jako je drůbeží separát, sója nebo rostlinné tuky," řekl prezident české potravinářské komory Miroslav Toman na mezinárodní konferenci o kvalitě potravin v Brně.

Zajistit nízkou cenu lze v podstatě jen dvěma způsoby: nahradit dražší surovinu levnější a zkrátit výrobní proces. Výsledkem jsou pak jahodové džemy s jablky nebo trvanlivé salámy, které nic nevydrží, protože se vozí do obchodů v době, kdy ještě nejsou dost zralé.

Záludnost nekvalitních levných potravin je v tom, že rozdíl v chuti nemusíte často ani poznat. Potravináři mají dnes k dispozici řadu látek, které dokážou dodat jakékoliv potravině libovolnou chuť nebo barvu. Jsou sice neškodné, ale zákazníky klamou tím, že v nich vyvolávají dojem něčeho jiného. Kdo se chce takovým výrobkům vyhnout, má jedinou možnost - číst pečlivě údaje na obalech.

Zdroj: 09.03.2012 | Mladá fronta Dnes
Autor: redakce apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A