Aktuální počasí podporuje fuzária

11.6.2012

ÚZEI, Agronavigator.cz) – Na základě aktuálního průběhu počasí je potřeba počítat se silnějším ohrožením porostů obilovin fuzárii. Šíření fuzárií lze očekávat zejména za následujících podmínek:

  • Na stanovištích, na nichž se již dříve fuzária ve větším rozsahu vyskytla. Přitom nehraje roli, jestli se napadení uskutečnilo druhy Fusarium graminearum, F. culmorum nebo F. poae (producenti mykotoxinů) nebo druhem Microdochium nivale. Rozhodující je, zda jsou zjištěna typicky bíle nebo červeně zbarvená zrna.
  • Pokud byla pšenice/tritikale vyseta po kukuřici, pšenici nebo také hrachu bez zpracování půdy pluhem.
  • Pokud v předchozích letech napadené zbytky kukuřice nebo obilovin byly zaorány a na podzim se ne zcela rozložené opět dostaly na povrch půdy.
  • V náchylných odrůdách pšenice, většinou krátkostébelných (např. Biscay, Drifter, Inspiration, JB Asano, Julius, Kredo, Manager, Potenzial, Ritmo, Tommi, Tobak). Kratší vzdálenost mezi listy a klasem usnadňuje infekci.
  • Pokud při vlhkém a chladnějším počasí po období sucha probíhá pomalé dozrávání pyknid na posklizňových zbytcích, popř. konidiospory F. culmorum (+ M. nivale) se mohou po listových patrech přenášet směrem vzhůru.
  • Pokud při teplotách mezi 15 a 18 °C (F. culmorum, M. nivale), popř. přes 18 až 22 °C (F. graminearum) spadne přes 5 mm srážek a klasy delší dobu (12 hodin) neoschnou.
  • Pokud pšenice začala metat. Období hlavního rizika nastává, když je 30–50 % klasu vymetáno a květy ve střední části klasu jsou již uzavřené.

 

http://www.agrarheute.com/vegetationsreport-06062012

 

Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce Apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A