Zájem o značku

27.7.2012

Tisková zpráva – V minulých dnech zakončila hodnotitelská komise v Moravskoslezském kraji koloběh posuzování přihlášených výrobků do letošního ročníku soutěže Regionální potravina v 13 krajích České republiky. Po slavnostním udělení certifikátu ministra zemědělství Petra Bendla tak bude tuto značku na svém obalu mít dalších 104 potravin. Do letošního ročníku výrobci přihlásili přes tisíc výrobků.

„Letošní třetí ročník soutěže přinesl rekordní počet přihlášených producentů i výrobků. A to je pro stále ještě mladou značku dobrá zpráva. Vzrůstající zájem ze strany regionálních farmářů a sedláků ukazuje, že jdeme dobrým směrem a že jim značka Regionální potravina pomáhá. Ať už v marketingu nebo při vyjednávání s obchodními řetězci," říká ministr Petr Bendl. Projekt Regionální potravina je zaměřen především na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin.

Oproti loňskému roku se letos přihlásilo o 23 % žadatelů více, celkem 347 producentů. Do soutěže přitom vyslali 1021 výrobků, což opro ti roku 2011 znamená 29% nárůst. Rok 2012 tak přináší nejlepší čísla v krátké historii soutěže.

Logo se symbolicky zobrazenou krajinou tak budou moci spotřebitelé od letošního podzimu vidět již na 274 výrobcích. To bude celkový počet oceněných regionálních produktů za tříletou existenci soutěže. I když vítězné výrobky znají v současné době již ve všech krajích, některé na konečné stvrzení ministrem zemědělství ještě čekají. „Hodnotitelské komise totiž pouze doporučují ministrovi ty nejlepší výrobky pro udělení značky Regionální potravina. On pak svým podpisem jejich výběr oficiálně potvrdí," vysvětluje proces udílení značky náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.

Oficiální předání certifikátu Regionální potravina se zatím uskutečnilo jen ve čtyřech krajích, a to v Plzeňském, Pardubickém, Karlovarském a Jihočeském. V ostatních regionech se tamní koordinátoři soutěže rozhodli spojit slavnostní vyhlášení s některou z významných akcí kraje, které se mnohdy konají až v srpnu nebo září. Poslední slavnostní vyhlášení bude 11. října 2012 v Olomouckém kraji.

Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství od roku 2010 ve 13 krajích České republiky tomu nejlepšímu z potravinářské produkce jednotlivých krajů. Oceněné výrobky musí být vyrobeny minimálně ze 70 % z lokálních surovin a mít vazbu na svůj kraj - ať už tradičním způsobem výroby či originální regionální recepturou.

RokPočet žadatelůPočet výrobkůPočet oceněných výrobků
201031892771
201128179099
20123471021104

 

O Regionální potravině

Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst.

 

Zdroj: MZe
Autor: redakce Apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.04.
Počasí na den 15.04.
5°C / 15°C

16.04.
Počasí na den 16.04.
3°C / 10°C

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A