Nejlepší potraviny Liberecka obdržely ocenění Regionální potravina

5.10.2012

Tisková zpráva – (Liberec, 5. října 2012) Zástupci sedmi regionálních výrobců převzali dnes odpoledne ocenění Regionální potravina Libereckého kraje 2012. Předali jim je náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík a hejtman Stanislav Eichler při Dni regionálních potravin v Liberci. Soutěž Regionální potravina pořádá již třetím rokem Ministerstvo zemědělství ve 13 krajích Čech a Moravy.

„Projekt Regionální potravina podporuje ty nejlepší produkty z krajů. Je určena pro střední a malé podniky, tedy ty, které na vlastní propagaci nemají tolik prostředků, a celostátní kampaň jim tak  může pomoci  proniknout na trh. Spotřebitelé na oplátku dostávají s Regionální potravinou záruku kvality a regionálního původu,“říká ministr zemědělství Petr Bendl.

„Soutěž se uděluje tradičně v devíti kategoriích. Na Liberecku, které je druhým nejmenším regionem Česka, však na ocenění dosáhly produkty pouze v sedmi kategoriích. Zájem o účast v soutěži je však ze strany farmářů a výrobců rok od roku větší,“ vysvětluje regionální koordinátor soutěže Robert Erlebach z Regionální agrární rady v Liberci.

Ceremoniál byl součástí 6. ročníku Dne regionálních potravin Libereckého kraje před obchodním centrem Forum Liberec. Vedle tradičních stánků farmářů se k nim přidalo dalších 23 prodejců, mezi nimi i mnozí držitelé značky Regionální potravina. Návštěvníci si během akce poslechli vystoupení Krkonošské dechovky, čtveřice zpěváků Děti ráje či kapely Universal Band.

Přehled výrobků oceněných značkou Regionální potravina Libereckého kraje 2012:

 Kategorie:Oceněný výrobek:
1.Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených masHoubová paštika (Jatky Lomnice)
2.Masné výrobky trvanlivécena neudělena
3.Sýry včetně tvarohu

Sýrový mls

(Tomáš Pelikán – TOMPELI, Železný Brod)

4.Mléčné výrobky ostatníBio kozí kefír (Kozí farma Pěnčín)
5.Pekařské výrobky včetně těstovinDědečkův rohlík (Maškovo pekařství, Smržovka)
6.Cukrářské výrobky včetně cukrovinekZrno z Lomnice (JVS Semilská pekárna)
7.Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína)Hruška s vlákninou (Moštovna Lažany)
8.Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Český česnek z Podkrkonoší

(Jan Hradecký – Alena Mihulková, Libštát)

9.Ostatnícena neudělena

Kontakt pro další informace:

Šárka Augustinová
E-mail:
sarka.augustinova@ogilvy.com, tel.: 601 388 213


O Regionální potravině

Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.

www.regionalnipotravina.cz

Zdroj: MZe
Autor: redakce Apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A