Sedm producentů Libereckého kraje získalo značku Regionální potravina

4.10.2013

„Podpora a propagace regionálních výrobců potravin dlouhodobě patří mezi priority ministerstva zemědělství. Pomáhají rozvíjet region a zákazníkům navíc usnadní výběr mezi kvalitními potravinami. Chceme v tomto trendu i nadále pokračovat,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Značka se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Hodnotí se vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. V Libereckém kraji osmička nejlepších výrobků zvítězila v konkurenci 45 produktů od 17 výrobců.

V soutěži se potkávají každoročně nováčci s těmi, co o ocenění soutěží již poněkolikáté. Paní Drahomíra Macková vlastní rodinné Pekařství U Drahušky a letos zkusila štěstí se svými domácími mini svatebními koláčky „Do soutěže jsem se přihlásila ze zvědavosti. Pečení je pro mě spíš radost než byznys, o to víc mě ocenění Regionální potravinou potěšilo. Příští rok to zkusím znova, třeba s mými houstičkami,“ popisuje paní pekařka ze Smržovky.

Podruhé se do soutěže přihlásila firma Samir, kde se zabývají výrobou kysaného zelí už od roku 1988. Značku Regionální potravina získali letos za kysané zelí bílé, v minulém roce za červené kysané zelí. „Značka Regionální potravina není o kvantitě, ale o kvalitě. Nezáleží na tom, jestli se nám zvýší obrat, ale to, že jsou lidé s naším výrobkem spokojení,“ vysvětluje ředitel firmy Petr Matušík a dodává: „Moc si cením toho, že Ministerstvo zemědělství takto podporuje české potraviny a potravinářství.“

Slavnostní předávání proběhlo v rámci 7. ročníku Dne regionálních potravin Libereckého kraje. Návštěvníci výstavy, která nabízí setkání výrobců a spotřebitelů, si mohli také pochutnat na pokrmech připravených z regionálních produktů.

Značku Regionální potravina Libereckého kraje 2013 obdržely tyto výrobky:

  Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:

  1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas Bělská čertova klobása - Podkrkonošská uzenina s. r. o.
  2. Masné výrobky trvanlivé Cena nebyla udělena
  3. Sýry včetně tvarohu Jizerskohorský přírodní sýr Jako od babičky - Jiří Vrkoslav
  4. Mléčné výrobky ostatní BIO ovčí mléko - Josef Pulíček
  5. Pekařské výrobky včetně těstovin Mini svatební koláčky - Drahomíra Macková
  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Cena nebyla udělena
  7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Rohozec X - PIVOVAR ROHOZEC, a.s.
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě SAMIR kysané zelí - SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.
  9. Ostatní Lahodné ovocné sorbety - Heinrich Valentin Schwarzkopf
     

odkaz na video : https://www.youtube.com/watch?v=45bw56q2UmY&feature=c4-overview&list=UUv7L5IKHjzjp4H6laoFHv7g

Kontakt pro další informace:

Vladimíra Pachlová

Regionální agrární rada Libereckého kraje
Mobil: +420 774 440 567 
Email: info@apic.cz


O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

 

Zdroj: Eugenie Linková
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A