Evropská komise neprosadila nový zákon o osivech

7.4.2014

Evropská komise v europarlamentu neprosadila svůj návrh zákona upravující nakládání s osivy a obecně s rostlinným rozmnožovacím materiálem. Poslanci EP jej v prvním čtení zamítli 650 hlasy ku patnácti.

Evropská komise chtěla novým nařízením nahradit celkem 12 směrnic, které nakládání s rostlinným rozmnožovacím materiálem reguluje nyní a část z nich je několik desetiletí stará. Europoslanci se obávali, aby komise nezískala v této oblasti neúměrné kompetence.

Proti návrhu byl například i člen výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Pavel Poc (ČSSD). Návrh by podle něj znamenal větší byrokracii a zbytečná omezení.

„Sesypat do jednoho pytle produkci a prodej semen zeleniny, ovocnářského reprodukčního materiálu, semínek pro zahrádkáře, zemědělských osiv, okrasných rostlin a dokonce lesnického reprodukčního materiálu je prostě nebezpečný a nefunkční nesmysl,“ uvedl Poc.

Návrh komise vzbudil před časem značné obavy zahrádkářů a provozovatelů semenných bank pro drobné pěstitele (viz náš článek . Jeho kritici si jednu jeho část vyložili tak, že Evropská komise chce regulovat i pěstování ovoce a zeleniny na soukromých zahrádkách. Amatérští zahrádkáři by si například nemohli bez schválení komise vyměňovat semínka z vlastních zahrádek. To se ale ukázalo jako nepravdivé.

Zdroj: tisková konference EU, Parlamentní listy

Zdroj: BIO info
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A