Pokračující nálety mšice broskvoňové

22.9.2014

Po obvyklém srpnovém útlumu migrace došlo v 36. týdnu k razantnímu zvýšení letu u mšice broskvoňové (Myzus persicae). Vzhledem k tomu, že sadbové brambory jsou teprve vybírány, trvá nebezpečí šíření viróz.


Po obvyklém srpnovém útlumu migrace došlo v 36. týdnu k razantnímu zvýšení letu u mšice broskvoňové (Myzus persicae). Vzhledem k tomu, že sadbové brambory jsou teprve vybírány, trvá nebezpečí šíření viróz.

Mšice broskvoňová měla v letošním roce, jak už bylo napsáno, nadprůměrnou a časnou migraci, která mohla přenosem viróz ohrozit porosty sadbových brambor v raných vývojových fázích.

Během srpna migrace poklesla, což je typické pro většinu sledovaných druhů mšic, a tím se snížilo riziko přenosu. Rovněž porosty sadbových brambor byly zhruba před měsícem, v souladu s technologií pěstování, kterou vyžaduje uznávacím řízením, zdesikovány.

Počasí je příznivé pro tvorbu obrostů natě, tato mladá šťavnatá pletiva jsou pro mšice velmi atraktivní. Současně je také vhodné pro migraci mšic. V 36. týdnu nastalo oživení letu mšice broskvoňové. Hodnoty odpočtů na většině stanic, včetně Lípy u Havlíčkova Brodu, překračují průměry. Setkáním těchto dvou faktorů prudce vzrůstá nebezpečí vzniku pozdních infekcí virózami.

Další vývoj přeletu mšic bude sledován a pravidelně zveřejňován na webových stránkách Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského - Otevírá se do nového okna. http://eagri.cz/public/web/ukzuz/portal/skodlive-organismy/aphid-bulletin/.


http://eagri.cz/public/web/ukzuz/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2014_pokracujici-nalety-msice-broskvonove.html

Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A