Potravináři se opět sejdou na náměstí před libereckou radnicí.

28.9.2015

V pátek 2. 10. 2015 se v Liberci před radnicí opět sejdou potravináři Libereckého kraje, aby své výrobky představili svým zákazníkům. Již po deváté se totiž bude konat prodejní výstava Den regionálních potravin Libereckého kraje. Návštěvníci budou mít možnost nejen ochutnat a zakoupit kvalitní potravinářské výrobky, ale zároveň se osobně setkají s jejich výrobci a dozví se, jak se potraviny vyrábějí. Tradičně bude na náměstí po celý den probíhat kulturní program, jehož vyvrcholením se stane slavnostní předání ocenění "Regionální potravina Libereckého kraje".  Šesti producentům, jejichž výrobky byli vybrány hodnotitelskou komisí, předá plaketu a certifikát ředitel potravinářského odboru Ministerstva zemědělství Ing. Jindřich Fialka a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Označení "Regionální potravina Libereckého kraje" nově ponese Ruprechtická bylinková klobása od firmy Maso Rydval s.r.o., Tvaroh česnek pažitka z farmy Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnici, Jeřmanický smetanový zákys ze Zemědělské farmy K. E. K s.r.o., speciální tmavé pivo Vratislavický ALE z Pivovaru Vratislavice,  Mikulův pecen z pekárny Mikula Turnov, s.r.o. a BIO sterilovaný patizon od Jana Vericha z Turnova.
Do programu Dne regionálních potravin jsou tradičně zařazeny  i soutěže o ceny a  vaření  s   Janem Michálkem, manažerem Národního týmu AKC ČR, který ve svých receptech použije právě oceněné výrobky. V programu dále  vystoupí Karel Bláha s Michaelou Dolinovou,  Martin Maxa a Jakub Děkan.

O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Hodnotí se vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. V Libereckém kraji šestice nejlepších výrobků zvítězila v konkurenci 53 produktů od 24 výrobců. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz nebo www.apic.cz


Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A