Na Dni regionálních potravin Libereckého kraje se představili vítězové soutěže

2.10.2015

TISKOVÁ ZPRÁVA

Na Dni regionálních potravin Libereckého kraje se představili vítězové soutěže

Liberec, 2. října 2015 – Den regionálních potravin Libereckého kraje byl i letos vyvrcholením soutěže Regionální potravina Libereckého kraje. Letošní vítězové soutěže si svá ocenění opět slavnostně převzali na této prodejní a prezentační výstavě, která se konala po celý pátek na náměstí Dr. E. Beneše před libereckou radnicí. Značka Regionální potravina je zárukou místního regionálního původu, letos se o ni v daném kraji ucházelo 53 produktů od 24 výrobců. O logo soutěžili výrobci v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky tepelně opracované.

Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy již šestým rokem. „Velmi potěšitelný je zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo větší množství. Vysoce hodnotím úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařské či mléčné výrobky. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem," uvedl předseda Ing. Jindřich Fialka, ředitel Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství ČR.

Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Certifikát Regionální potravina Libereckého kraje získalo celkem šest výrobků.

„Jsem na vítězství velice hrdý. Vždyť o značku, která je zárukou kvality a regionálního původu, bojovalo mnoho výrobců. Jsem rád, že jsme dokázali v tak silné konkurenci uspět. Vítězný Mikulův pecen je náš majstrštyk, na jeho receptuře jsme dlouho pracovali, aby byl bochník co nejlepší,“ řekl Jiří Mikula, pekař a majitel Pekárny a cukrárny Mikula.

Značku Regionální potravina Liberecký kraj 2015 obdržely tyto výrobky:

Kategorie:

Oceněný výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Ruprechtická bylinková klobása

MASO RYDVAL s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé

neuděleno

3.

Sýry včetně tvarohu

Tvaroh česnek pažitka

Jiří Vrkoslav

4.

Mléčné výrobky ostatní

Jeřmanický smetanový zákys

ZEMĚDĚLSKÁ FARMA K.E.K. s.r.o.

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Mikulův pecen

Mikula Turnov, s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

neuděleno

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Vratislavický ALE

Pivovar Vratislavice

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

BIO sterilovaný patizon

Jan Verich

9.

Ostatní

neuděleno

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 575 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Vladimíra Pachlová - Regionální agrární rada Libereckého kraje
Mobil: 420 774 440 567
Email: info@apic.cz

 

tiskove@mze.cz

info@szif.cz

Zdroj: MZe,RAR LK
Autor: Vladimíra Pachlová

Soubory ke stažení

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A