Sněmovna podpořila možnost zákazu pěstování GMO povolených v EU

3.3.2016

Stát asi dostane možnost zakázat pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO), které jsou povolené v Evropské unii. Novelu příslušného zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy dnes podpořila Sněmovna. Tuto možnost členským státům dala evropská směrnice, Česká republika ji ale zatím kvůli chybějící legislativě nemohla využít.

V Česku se pěstuje pouze geneticky modifikovaná kukuřice, její plochy se ale stále snižují. Letos její výměra klesla skoro o polovinu na necelých 1000 hektarů. Zákaz nebo omezení pěstování by se dával jako nařízení vlády, píše se v důvodové zprávě k novele.

Novela také ruší povinnost oznamování každého nového geneticky modifikovaného organismu, který je hodnocený jako nejméně nebezpečný, na uzavřených pracovištích. Jde například o vysoké školy, nemocnice nebo biotechnologické firmy, tedy o použití v laboratořích pro výzkumné účely.

„Pro 1. kategorii rizika nemusí být zpracován havarijní plán, neboť se jedná o činnosti bez rizika nebo se zanedbatelným rizikem, kde postačí obecné předpisy o bezpečnosti práce,“ uvádí důvodová zpráva. Novela tak zjednodušuje postupy pro práci s GMO v nejnižší kategorii rizika, aby byla odstraněna nadbytečná administrativa při vědecké práci.

Bude tak stačit jedno oznámení, pouze u první práce s GMO. Ministerstvo nyní přijímá ročně přibližně 60 oznámení o GMO v nízké rizikové kategorii. Doufá, že se mu tak sníží administrativní náklady. O polovinu, na pět let, se také sníží doba, během které si budou muset instituce uchovávat dokumentaci.

Zdroj: ČTK

Zdroj: ASZ,ČTK
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A