Příprava nových opatření k nitrátové směrnici se netýká pouze Německa

8.3.2016

V Bruselu se rozhoduje o dalším průběhu řízení o sankcích pro nedostatečné provedení směrnice EU o dusičnanech v Německu. Zatím není jasné, jestli bude opět dána odkladní lhůta pro nápravu nebo Evropská komise už podá žalobu k evropskému soudu. Jedná se o tzv. "infringement", který je ve věci neplnění nitrátové směrnice v současné době veden proti osmi zemím EU. Česká republika je zatím ještě jeden krok před zařazením do procesu "infringementu" - je ve fázi tzv. "pilotu EU", kdy ještě probíhají internzívní jednání o potřebných úpravách akčního programu.
V Německu nyní pokračuje široká diskuze mezi zemědělci, výzkumníky, ministerskými úředníky a politiky. V legislativním procesu parlamentního schvalování je novela zákona o hnojivech (Düngegesetz). Zákon představuje právní základ pro novou prováděcí vyhlášku o hnojivech (Düngeverordnung), na niž je hlavně zaměřena diskuze a jejíž schvalování bude následovat. V Německu je celé území vyhlášeno jako zranitelná oblast (podobně jako v Rakousku a v 8 dalších zemích EU), takže opatření nitrátové směrnice jsou obsažena v uvedených předpisech a platí pro všechny zemědělce...


Komentovaný přehled hlavních připravovaných změn naleznete zde.

Hlavní změny jsou v oblasti omezení hnojení na podzim a zákazu hnojení přes zimu. Jsou nastaveny i povinné požadavky pro stanovení potřeby hnojení N k jednotlivým plodinám, a to na úrovni pozemků (stanovení potřeby dusíku, korekce na skutečný výnos v posledních 3 letech, odpočty na předplodinu a zelené hnojení, odpočty obsahu Nmin zjištěného v půdě v předjaří). Je vyžadována i bilance živin, přičemž stanovený průměrný roční bilanční přebytek dusíku v rámci osevního postupu ve výši 60 kg N/ha se bude snižovat na 50 kg N/ha (od 01.01.2018).

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 262/2012 Sb.,
o stanovení zranitelných oblastí a akčním programu
s komentářem
(aktualizované znění po novele č.117/2014 Sb.)

Komentované znění 3.AP nařízení vlády č. 262/2012 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a akčním programu po novele 117/2014.
Seznam zranitelných oblastí s mapou

Změny v nařízení vlády podle novely č. 117/2014 Sb. najdete zde.

 

Můžete si stáhnout i originální texty navrhovaných předpisů v němčině:

novela zákona o hnojivech

nová vyhláška o hnojivech.

Zdroj: Nitrat.cz
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A