Mor včelího plodu na Liberecku

16.5.2016

po té, co se v polovině dubna na liberecku objevil mor včelího plodu a ohniskem nebezpečné nákazy byla  stanoviště l v obci Jiříčkov, katastrální území Světlá pod Ještědem, vyhlásila Státní veterinární správa pro Liberecký kraj  mimořádná veterinární opatření k tlumení a zamezení šíření této nebezpečné nákazy. (Č. j. SVS/2016/040233-L). Toto ohnisko bylo z nařízení KVS zlikvidováno spálením.
Další výskyt na sebe nenechal dlouho čekat a další ohnisko se objevilo v Oldřichově v Hájích a v Liberci, kde postižený včelař má svoje stanoviště v části Pilínkov.
(Mimořádné veterinární opatření Č. j. SVS/2016/050675-L)

Likvidací ohnisek však nic nekončí. V rámci veterinárních opatření jsou vyhlašována ochranná pásma. Všichni včelaři v těchto pásmech  musí  odevzdat na pracoviště KVS SVS pro Liberecký kraj řádně označené  směsné vzorky včelí měli, odebrané jednotlivě z každého včelstva k laboratornímu vyšetření na přítomnost původce moru včelího plodu.
Tato vyšetření prozatím nebyla dokončena  a tak dotčení včelaři, kteří odebrali vzorky, s obavami čekají na výsledky.
Pokud se prokáže přítomnost původce (Paenibacillus larvae) v jednom včelstvu na stanovišti, likvidují se všechna včelstva na stanovišti. Je to drastické opatření, včelaři přijdou nejen o včely a včelí úly, ale i o další včelařské potřeby. Včelař totiž musí vše spálit. Nicméně praxe ukázala, že zlikvidováním jen postiženého úlu  se situace nevyřeší a zlikvidování dalších včelstev na místě následuje v krátké době. Přestože včelař dostane dle veterinárního zákona náhradu, začít znova od nuly je zejména pro starší včelaře obtížné.

V ochranných pásmech se včelařům zakazují i veškeré přesuny včelstev a včelích matek z ochranného pásma. Přemístění včelstev a včelích matek do ochranného pásma a v rámci ochranného pásma je možné jen se souhlasem KVS SVS pro Liberecký kraj.

Situaci budeme i nadále sledovat a včelařům přejeme hodně štěstí.

Mapové výstupy ohnisek nebezpečných nákaz a ochranných pásem naleznete zde

Zdroj: SVS LK
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A