Ministr Jurečka: Zemědělce v živočišné výrobě letos podpoříme až čtyřmi miliardami korun

22.7.2016

Tisková zpráva – Celkově až čtyři miliardy korun mohou letos nad rámec běžných prostředků získat zemědělci v živočišné výrobě. Ministerstvo zemědělství aktuálně přidalo z vlastního rozpočtu dalších 500 milionů korun na kompenzace způsobené loňským suchem zemědělcům v živočišné výrobě.

„Situace v živočišné výrobě nám není lhostejná, děláme maximum pro to, aby nikdo z poctivě hospodařících zemědělců nekončil letošní rok v červených číslech,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V polovině tohoto roku už bylo vyplaceno chovatelům dojnic a prasnic 604 milionů korun formou mimořádné kompenzační platby. Do konce roku by měli dostat dalších 2,9 miliardy korun, z toho 900 milionů jako vratku spotřební daně z pohonných hmot využitých v živočišné výrobě, 850 milionů ve dvou nových dotačních titulech pro chovatele dojnic a 1,1 miliardy korun na kompenzacích škod na krmných plodinách způsobených loňským suchem.

„Vláda na krytí škod uvolnila 300 milionů korun, dalších 300 původně přidalo naše Ministerstvo. Nyní jsme z vlastních rozpočtových rezerv uvolnili dalších 500 milionů tak, abychom pokryli v co nejvyšší míře žádosti o kompenzace za loňské sucho. Předpokládáme, že peníze zemědělci dostanou v říjnu,“ uvedl ministr Jurečka.

Na začátku tohoto týdne se Ministerstvu zemědělství podařilo vyjednat s Evropskou komisí další prostředky pro chovatele z unijního rozpočtu. K částce 10,3 milionu eur, tedy zhruba 275 milionům korun, může Česká republika přidat stejnou částku z národního rozpočtu. Zemědělcům by tak mohlo jít dalších 550 milionů korun.

„Pokud stihneme vyplatit tyto peníze do konce roku, dosáhnou celkové podpory do živočišné výroby v letošním roce až 4 miliard korun. Věřím, že díky těmto podporám se chovatelé rozhodnou živočišnou výrobu v těchto těžkých časech neutlumovat či rušit, ale naopak ji vhodnými investicemi rozvíjet,“ řekl ministr Jurečka.

Pro roky 2017 a 2018 navíc Ministerstvo zemědělství připravuje další podpůrná opatření ve formě daňových úlev pro chovatele, která dále posílí ekonomiku zemědělských podniků.

 

Podpory do živočišné výroby v roce 2016:

Kompenzace chovatelům dojnic a prasnic              604 mil. Kč

Kompenzace za sucho v roce 2015                     1 100 mil. Kč

Zelená nafta v živočišné výrobě                            900 mil. Kč

Národní dotační programy 19.A. a 20.A.                850 mil. Kč

Druhý balíček pro chovatele z EU                          550 mil. Kč

Celkem                                                            4 004 mil. Kč

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A