Výzkum se víc zaměří na potřeby zemědělské praxe.

1.8.2016

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství vyhlašuje veřejnou soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích. V příštím roce podpoří výzkumné projekty, jejichž výsledky se uplatní v zemědělské praxi i státní správě. Proto Ministerstvo poprvé vypsalo konkrétní témata, která jsou důležitá pro současné zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství i ochranu půdy.

Zemědělský výzkum musí reagovat na potřeby resortu, aby se jeho výsledky mohly prakticky využít, proto Ministerstvo zemědělství stanovilo zaměření projektů, které budou usilovat o státní podporu. Vědci tak budou například analyzovat možnosti zadržení vody v krajině pomocí přírodě blízkých opatření a úpravou zemědělské činnosti.

Aktuální jsou i další oblasti, které Ministerstvo vypsalo: hledání metod optimálního hospodaření v oblastech s častým výskytem sucha nebo zvýšení konkurenceschopnosti chovů dojného skotu, prasat a drůbeže. Kvůli častému falšování máku setého chce Ministerstvo také podpořit hledání spolehlivé metody identifikace odrůd máků použitelnou při úřední kontrole potravin.

Doba řešení projektů bude maximálně tři roky, což umožní rychlejší využití výsledků v praxi i státní správě. Ve vyhlášené veřejné soutěži bude v roce 2017 možné podpořit nové projekty částkou 50,6 milionu korun. V  letech 2017–2025 Ministerstvo zemědělství poskytne na zemědělský výzkum 3,6 miliardy korun.

Zájemci o účast v první veřejné soutěži mohou své návrhy projektů podávat od 28. července 2016 do 16. září 2016. Výsledky soutěže budou zveřejněny 16. prosince 2016.

Zadávací dokumentace a kompletní informace o první veřejné soutěži v Programu ZEMĚ jsou k dispozici na

http://eagri.cz/public/web/mze/poradenstvi-a-vyzkum/vyzkum-a-vyvoj/narodni-agentura-pro-zemedelsky-vyzkum/program-zeme-1/

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A