Maloobchodní řetězce zneužívají své dominantní postavení na trhu

23.8.2016

Vladimír KROC, moderátor

Na jedné straně řetězce Coop, Globus a Billa, na straně druhé nejhůře hodnocené Lidl a Kaufland. Podle průzkumu zadaného ministerstvem zemědělství si 79 procent dodavatelů myslí, že maloobchodní řetězce zneužívají své dominantní postavení na trhu. Zhruba třetina dodavatelů uvedla, že má zkušenost s psychickým vydíráním, vulgárním, arogantně nebo jinak nevhodným jednáním. Většina dotázaných uvedla, že situace se po začátku účinnosti zákona o významné tržní síle nezměnila. Zdravím ministra zemědělství Mariana Jurečku, místopředsedu KDU-ČSL. A v našem přenosovém voze je prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Pane ministře, proč jste ten průzkum podnikli právě teď a jaké dodavatele, myslím, že jich bylo celkem přes 150, jste oslovili.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

My jsme se rozhodli po více než dvouletých diskusích, kdy na jedné straně slyším spoustu příběhů ze stran dodavatelů, ale samozřejmě také separátně i na společných schůzkách hovořím se zástupci obchodních řetězců, tedy odběratelů o tom, kdo jak vnímá vzájemné odběratelské a dodavatelské vztahy, si udělat určitou nezávislou sondu a zadali jsme tento průzkum, aby nám přinesl třetí úhel pohledu na tu problematiku, zároveň jsme chtěli i mít nějakou drobnou vazbu, byť znovu říkám, ve vztahu k novele zákona o významné tržní síle se bavíme o několika málo měsících fungování a i sami dodavatelé uváděli, že tady to vyhodnocení bude pro ně smysluplné zhruba po roce, takže ty výsledky, které dostali, jsou pro nás zajímavé, jsou podnětné i pro to, abychom se bavili nejenom s dodavateli, ale i odběrateli, případně i dalšími resorty o tom, jak celé to prostředí dále kultivovat a posunout kupředu.

Vladimír KROC, moderátor

A na co především si dodavatelé stěžují?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Dodavatelé víceméně si stěžují na to, že ty vztahy nejsou v mnoha rovinách férové, vyvážené, že opravdu nemají třeba možnost měnit některá ustanovení smlouvy, řetězce se dost často k některým věcem nechtějí zavazovat, je to otázka třeba objemu zboží, kdy na jedné straně dodavatel musí dodávky splnit, jinak je pod sankcemi, naopak například měnění cen, kdy řetězec pozmění v řádu několika dnů. Takže z průzkumu vyplývají věci, které lze objektivně posoudit nebo říci, že ten průzkum vyhodnotí, že ty vztahy nejsou vyvážené, nejsou férové, to je to, o čem já už více než 2 roky hovořím.

Vladimír KROC, moderátor

Paní Nováková, to pro obchodní řetězce, které přes svaz obchodu také zastupujete, není úplně nejlepší vizitka, ty spory, konflikty s dodavateli zjevně nekončí. Čím si vysvětlit praktiky, na které si dál dodavatelé stěžují, zvlášť u některých řetězců?

Marta NOVÁKOVÁ, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu

Já, pokud se k tomu mohu vyjádřit, k tomu, co říkal pan ministr, i to, co tedy bylo prezentováno dneska na tiskové konferenci, tak bych chtěla říct především, že z těch výsledků bych řekla, že vztahy mezi dodavateli a obchodníky jako odběrateli jsou víceméně standardní, jako v jakémkoliv jiném oboru podnikání. Zajímalo by mě, jak by dopadly podobné výzkumy například mezi dodavateli do automobilového průmyslu, o kterých se mluvilo tady před chvilkou, anebo jak by dopadly podobné výzkumy mezi dodavateli, kterými jsou přímí zemědělci a jejich zpracovateli. Já prostě jsem přesvědčena o tom, že to procento, které si stěžuje na vztahy mezi dodavateli a odběrateli, je prostě procento, které je běžné jako v každém jiném oboru podnikání a je zapotřebí, aby prostě dodavatel s odběratelem lépe komunikoval. A já jsem přesvědčena o tom, že je to o komunikaci a nevidíme důvod, proč stále negativně medializujeme jednu skupinu podnikatelů, a to maloobchodní řetězce, které mimo jiné jsou i významnými vývozci českých produktů a významnými investory a nikdo jim nemůže upřít, že díky právě těmto obchodníkům došlo k velké změně v kultuře nakupování. Naše maloobchodní síť je jedna z nejmodernějších v Evropě a poskytuje velmi komplexní služby. A jistě bychom se neradi vraceli do obchodů, které zde byly před 30 lety.

Vladimír KROC, moderátor

Dobře. Já se zeptám pana ministra, jestli považuje to, co tedy popsal za standard a jestli je to opravdu jenom otázka komunikace, jenom stručně prosím?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já musím tvrdě odmítnout to, co říkala paní prezidentka, protože já nemluvím plošně o celé situaci obecně v tom sektoru, tady jednoznačně vyplývá, že jsou řetězce, které se chovají férově, které tyto problémy nemají, jejich dodavatelé naopak jako je hodnotí velice kladně, a  pak jsou tady a to je potřeba si přiznat, a myslím, že paní prezidentka by si také měla dát ruku na srdce a říci, pak jsou tady také řetězce a někteří lidé v těch obchodních řetězcích, kteří se prostě chovají způsobem tak, jak bylo popsáno a používají i neférové nátlakové praktiky vůči svým dodavatelům. Takže nalijme si čerstvého vína a nepaušalizujme, to já jsem nedělal, ale umějme říci, že to všechno není ideální.

Vladimír KROC, moderátor

Paní Nováková, připouštíte, že některé řetězce skutečně mají možná problém, respektive dodavatelé s nimi, máte nějaké vysvětlení, že některé vycházejí z vašeho nebo z toho průzkumu ministerstva zemědělství podstatně lépe než jiní?

Marta NOVÁKOVÁ, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu

Tak já jsem ráda, že pan ministr víceméně potvrdil moje slova, že vztahy mezi obchodníky a jejich dodavateli jsou víceméně standardní a pochopitelně jsou někteří,  se kterými se vyjednává možná komplikovaněji, protože prostě jsou lepší obchodníci. A já bych opravdu i to hodnocení, které vyšlo pro ty takzvaně nejhorší, tak to hodnocení bylo za 3, pokud si dobře pamatuju. Takže je to dobré. A já bych to opravdu neviděla tak, že je to problém, kterým bychom se měli takto závažně zabývat a notabene výsledky, které vyplývají právě z průzkumu, jestli tedy novela zákona o významné tržní síle pomohla vyřešit vztahy mezi dodavateli a odběrateli, tak ty výsledky jsou pro mě zase jednoznačné, že nikoliv, nepomohla, ona skutečně nenapomohla vůbec ničemu a jsem přesvědčena, že ani po roce si neřekneme, že napomohla, protože i pro kontrolní orgány je ta novela zákona velmi nejasná a stále se diskutuje o tom, jak vlastně mají být některá ustanovení ve skutečnosti realizována a jak mají být kontrolována.

Vladimír KROC, moderátor

Pane ministře, můžete na to, prosím, krátce reagovat

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Bude důležité, a to říkali i dodavatelé v šetření, jakým způsobem také bude ta praxe vymáhání zákona ze strany ÚOHS, na to si musíme počkat a to snad každý člověk ví, jenom mě mrzí, že paní prezidentka Nováková se spokojí známkou za tři. Já být prezident takovéto asociace, řeknu, jsou tam podněty, které jsou pro nás varovným signálem, kterými se budeme zabývat, abychom tu činnost a fungování toho obchodního prostředí posunuli kupředu.

Vladimír KROC, moderátor

Tolik tedy ministr zemědělství Marian Jurečka. Děkuji také prezidentce Svazu obchodu a cestovního ruchu Martě Novákové.

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.04.
Počasí na den 15.04.
5°C / 15°C

16.04.
Počasí na den 16.04.
3°C / 10°C

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A