Ministr zemědělství: Je potřeba hledat strukturální opatření, která posílí stabilitu citlivých sektorů

11.10.2016

Dle Phila Hogana je stabilizace cen mléka v Evropské unii  zatím jen křehká, stabilizuje se ale i situace na trhu s vepřovým masem.Situace na mléčném trhu a trhu s vepřovým masem je v posledních měsících stálicí na programu ministerských schůzek. V Lucemburku Hogan nabídl členským zemím EU poslední hodnocení komise, které shrnuje první dopady posledního červencového souboru stabilizačních opatření. Z jeho celkové výše půl miliardy eur (13,5 miliardy Kč) bylo celkem 150 milionů eur (4,1 miliardy Kč) určeno pro celoevropské schéma podpory snižování výroby. Dalších 350 milionů eur (9,5 miliardy Kč), které mohou členské země dorovnat stejnou částkou z vlastních zdrojů, půjde na pomoc zemědělcům v jednotlivých státech. Podle podkladů, které pro dnešní diskusi připravilo slovenské předsednictví EU, se do programu dobrovolného snížení výroby zapojilo přes 52 000 zemědělců, často ze zemí, kde byla nadprodukce nejvyšší.*

Tisková zpráva MZe k jednání v Lucemburku:

Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal na Radě pro zemědělství a rybářství v Lucemburku se svými evropskými kolegy o možnostech zjednodušení Společné zemědělské politiky (SZP) a o aktuální situaci na trzích v EU, především u vepřového masa a mléka po červencových mimořádných opatřeních. Ministři zemědělství diskutovali také o zjednodušení podmínek greeningu.

„V rámci diskuze o zjednodušení SZP podporujeme, aby uplatnění podmínek aktivního zemědělce bylo dobrovolné. Plněním těchto podmínek totiž nedochází ke zlepšení zacílení podpor, ale spíše k nárůstu administrativy a kontrol. Dále navrhujeme zrušit vracení peněz nevyužitých v rámci krizové rezervy příjemcům a související nižší krácení přímých plateb v dalším roce. To by výrazně pomohlo naší platební agentuře,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Česká republika již delší dobu prosazuje zvýšení limitu u dobrovolné vázané podpory na 25 % ročního vnitrostátního stropu. To by mělo přispět k udržení stability některých našich citlivých sektorů. Pro posuzování greeningu považuje Ministerstvo zemědělství za užitečné sjednotit hektarové limity. Problematické je i zrušení tzv. pravidla 50/50, kdy by nově měla být nevymožená platba plně hrazena členským státem. MZe požaduje, aby i nadále byly finanční náklady rovnoměrně rozděleny mezi členský stát a Evropskou komisi.

Ve vystoupení k aktuální situaci na zemědělských trzích ministr Jurečka hovořil o potřebě hledat systémové nástroje pro posílení postavení výrobců a řešit problematiku transparentnosti cen, regulace nekalých obchodních praktik a posílení sdružování producentů.

„Uvítali jsme přijetí červencového balíčku na podporu trhů s mlékem a vepřovým masem. Už pozorujeme první signály zlepšení. Situace producentů je však stále vážná, proto je potřeba hledat strukturální opatření v odvětvích, která jsou silně ohrožena cenovými výkyvy,“ uvedl ministr Marian Jurečka.

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Poznámka redakce:

Dle Phila Hogana je stabilizace cen mléka v Evropské unii  zatím jen křehká, stabilizuje se ale i situace na trhu s vepřovým masem. Jak dnes na okraj jednání ministrů zemědělství zemí EU připomněl český zástupce Marian Jurečka, pro české výrobce - i přes vliv evropských stabilizačních opatření - je prodejní cena mléka zatím stále nižší než cena výrobní.

Zdroj: MZe
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A