Na Dni regionálních potravin Libereckého kraje se představili vítězové soutěže

22.9.2016

Den regionálních potravin Libereckého kraje byl i letos vyvrcholením soutěže Regionální potravina Libereckého kraje. Letošní vítězové soutěže si svá ocenění slavnostně převzali z rukou náměstka ministra zemědělství Aleše Kendíka. Tato prodejní a prezentační výstava se konala po celý čtvrtek na náměstí Dr. E. Beneše před libereckou radnicí. Značka Regionální potravina je zárukou místního regionálního původu, letos se o ni v daném kraji ucházelo 93 produktů od 27 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, silné zastoupení bylo v kategoriích Masné výrobky tepelně opracované, Sýry včetně tvarohu a Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy již sedmým rokem.Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim uspět na trhu s jejich výrobky,“představil soutěž Aleš Kendík z Ministerstva zemědělství.

Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.Certifikát Regionální potravina Libereckého kraje získalo celkem devět výrobků. Podle předsedy komise Jindřicha Fialky, ředitele Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství, je velmi potěšitelný zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo značné množství. „Vysoce hodnotím úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařské či mléčné výrobky. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem," dodal J. Fialka.

„Letošní sedmý ročník soutěže v Libereckém kraji byl v mnohém výjimečný.  Například přihlášených výrobků bylo nejvíc od počátku soutěže a poprvé za dobu trvání soutěže získaly značku  Regionální potravina výrobky ve všech devíti kategoriích.  Co mě osobně hodně potěšilo, že se letos přihlásilo mnoho nových výrobců, kteří uspěli v šesti z devíti kategorií. Dva výrobci pak získali značku pro svůj další výrobek. Při prezentacích oceněných výrobků po celém kraji jsem zaznamenala, že se soutěž a značka Regionální potravina dostává do povědomí spotřebitelů, kteří se k nám opakovaně vrací. Zajímají se nejen o to, jak výrobek chutná, ale také o informace ohledně složení, výrobce a jiné, což potvrzuje, že se podařilo zvýšit  prestiž značky nejen mezi výrobci, ale i spotřebiteli,“uvedla k soutěži regionální koordinátorka Vladimíra Pachlová.

K  udělení značky Regionální potravina Libereckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

DEBRECÍNKA

KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

JELENÍ KLOBÁSA

FOLDA, s.r.o.

3.

Sýry včetně tvarohu

BIO OVČÍ TVAROH TUČNÝ

Mgr. Jana Rosenbaumová

4.

Mléčné výrobky ostatní

FILOUNSKÉ BIO PODMÁSLÍ KYSANÉ

Martin Šourek

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

CELOZRNNÝ KOLÁČ SE SEZÓNNÍM OVOCEM

Koláčkova pekárna s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

MIKULŮV MRAK

Mikula Turnov, s.r.o.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

SVĚTOBĚŽNÍK JC CIMRMANŮV 12°SVĚTLÝ LEŽÁK

Pivovar Příchovice s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

ČESKÝ ČESNEK Z PODKRKONOŠÍ

Jan Hradecký

9.

Ostatní

OVOCNÝ SORBET LEDA OSTRUŽINA

David Stárek

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Vladimíra Pachlová - Regionální agrární rada Libereckého kraje

Mobil: +420 774 440 567
E-mail: info@apic.cz

Zdroj: MZe
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A