Od pondělí 17.10.2016 začíná příjem žádostí o investiční a provozní úvěry

13.10.2016

ÚVĚROVÁ INFOLINKA PGRLF
na kterou je možné se obracet s dotazy vztahujícími se k úvěrům poskytovaným PGRLF, a.s.:

Úvěrová infolinka: +420 727 946 538

Tisková zpráva  MZe – Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) Ministerstva zemědělství začne od pondělí 17. října přijímat žádosti o investiční a provozní úvěry. Podzimní kolo zavádí několik novinek. Podpora je například zacílená do potřebných oblastí, dostanou ji tedy chovatelé skotu, ovcí, koz, prasat, drůbeže nebo pěstitelé ovoce, vína, chmele, zeleniny, brambor a cukrové řepy.

„Přesně zaměřenými úvěry podpoříme hlavně tuzemskou živočišnou výrobu a pěstování takzvaných citlivých komodit. Právě v těchto oblastech je nutné posílit naše zemědělce a zpracovatele, kteří čelí rostoucímu dovozu potravin ze zahraničí,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Možnost čerpat investiční nebo provozní úvěr budou mít podle upravených podmínek programů ti zemědělci, kteří jsou chovateli skotu, ovcí, koz, prasat nebo drůbeže či pěstiteli ovoce, révy vinné, chmele, zeleniny, brambor nebo cukrové řepy. PGRLF dále rozšířil okruh lesních hospodářů a zpracovatelů dřeva, kteří také získávají nárok na čerpání investičního nebo provozního úvěru. Podle nových pravidel si mohou žádost podat například výrobci palivového dřeva, lisovaného dřeva a poskytovatelé služeb pro lesnictví.

Žadatelé o úvěr si budou moci nově požádat o následné snížení jistiny až do výše 50 procent z celkové výše úvěru. Vždy však platí, že snížení nemůže být vyšší než v korunách vyčíslená hodnota částky 15 tisíc eur. Žadatel musí nejprve splnit podmínky pro poskytnutí úvěru včetně prokázání dostatečného finančního zdraví. Teprve potom může získat podporu v režimu de minimis ve formě snížení jistiny úvěru.

Pokud například pěstitel ovoce požádá o investiční úvěr ve výši 700 000 korun a splní podmínky pro jeho získání, může požádat o snížení jistiny až o 350 000 korun. Zemědělec, který splní podmínky pro získání investičního úvěru ve výši například 3 miliony korun, může požádat o snížení jistiny v částce 405 000, což odpovídá 15 tisícům eur.

Maximální doba splatnosti úvěru na investice je patnáct let, u provozního to mohou být až dva roky. Výše investičního úvěru se může pohybovat od 100 tisíc korun do 10 milionů. U provozního úvěru je to od 100 tisíc až po 2 miliony korun.

Upravené podmínky programů Investiční úvěry a Provozní úvěry najdete na webových stránkách www.pgrlf.cz.

Zdroj: MZe
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A