Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů z České republiky

9.2.2017

článek  publikovaný Deníkem Zemědělec zde

Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů z České republiky
- Autor:  Eva Seifertová

Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů z České republiky, Rakouska, Velké Británie, Maďarska, Německa a dalších evropských států kvůli výskytu ptačí chřipky. Informoval o tom Petr Majer z tiskového odboru Státní veterinární správy. Zákaz se nově dotkne například konzervovaného zboží pouze s částečným obsahem masa. V České republice jde hlavně o zakázky firmy Hamé, která již mluví o dopadech za miliony korun.

Majer upřesnil, že Ruská federace od 8. února zavádí dočasná omezení dovozu drůbežího masa, hotových drůbežích výrobků a všech druhů drůbežích produktů, které obsahují produkty aditiv zpracování drůbeže, krmiv a krmiv pro drůbež.

Většiny trhu se zákaz nedotkne, protože již několik let platí embargo na dovoz masa z EU do Ruska. Částečný zákaz dovozu české drůbeže z některých postižených regionů již dříve platil například na Ukrajině nebo v Srbsku. Nově částečně obchod zakázalo Bělorusko.

Například Hamé tak nyní nemůže vyvézt stovky tisíc paštik a masozeleninových kojeneckých výživ, které řádově stojí několik milionů korun. Podle mluvčího Petra Kopáčka to pro Hamé bude pravděpodobně znamenat i přímé ekonomické škody. Produkty už byly objednané, jsou nachystané a je jich značné množství, takže nebude snadné je uplatnit jinde.

Kromě Ruska, které zakázalo dovoz výrobků z celé ČR, se na seznam států, které se brání před českým dovozem, zařadilo Bělorusko. Podle veterinářů dočasně omezilo dovoz živé drůbeže, násadových vajec, drůbežího masa, sušených vajec v prášku i k chorobě vnímavých volně žijících zvířat, stejně ze zoologických zahrad a cirkusů z Moravskoslezského, Ústeckého a Jihočeského kraje.*

Zdroj: Deník zemědělec
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A