Neochucené mléko a mléčné výrobky by měly děti dostávat zdarma

9.3.2017

Vláda schválila změny v programu dotovaných potravin pro školáky. Neochucené mléko a mléčné výrobky by měly děti od příštího školního roku dostávat zdarma, za ochucené výrobky si rodiče připlatí. Dříve dostávaly děti zdarma pouze ovoce a zeleninu. Program ovoce a zeleniny se rozšíří i na druhý stupeň, naopak z mléčného se vyjmou mateřské školy. Dnes o tom informovalo tiskové oddělení ministerstva zemědělství, které novinky na vládu předložilo

Stát plánuje dát na rozšíření mléčného programu až 670 milionů korun, přičemž v letošním školním roce  přispěl 47 miliony korun. O penězích ale bude muset ještě jednat ministr zemědělství Marian Jurečka s ministrem financí Andrejem Babišem.

Zvýší se také podpora na školní dotované ovoce a zeleninu. Z národního rozpočtu šlo v letošním školním roce 75 milionů korun, v příštím by mělo jít až o 260 milionů korun.

Stát by tak měl dávat dohromady na dotované potraviny do škol až 930 milionů korun ročně, dalších 127,5 milionu korun by měla přispět Evropská unie. Celkem by tak mělo být v programech až 1,05 miliardy korun. Celkový současný rozpočet programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol činí 259,1 milionu korun. Oba projekty by se měly sjednotit do jednoho. Stát by měl také více podporovat konzumaci potravin v biokvalitě.

Podle ministerstva nové nastavení programů umožní větší zapojení lokálních producentů zeleniny i mlékáren. Aktuálně je schváleno 17 dodavatelů ovoce a zeleniny a sedm dodavatelů mléka.*

Zdroj: Deník Zemědělec-

Autor:  Eva Seifertová

Zdroj: Deník Zemědělec
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.04.
Počasí na den 15.04.
5°C / 15°C

16.04.
Počasí na den 16.04.
3°C / 10°C

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A