Příjem žádostí na lesnická opatření 2017 - žádosti o změnu zařazení a o zařazení

27.4.2017

Příjem žádostí na lesnická opatření 2017 – žádosti o změnu zařazení a o zařazení. Tato informace platí pro žadatele v rámci následujících dotačních titulů:

 Lesnicko-environmentálního opatření (dle nařízení vlády č. 53/2009 Sb. ve znění pozdějších předpisů)
 opatření Natura 2000 v lesích (dle nařízení vlády č. 147/2008 Sb. ve znění pozdějších předpisů)
 podopatření zachování porostního typu hospodářského souboru (dle nařízení vlády č. 29/2016 Sb. ve znění pozdějších předpisů)
 podopatření ochrana a reprodukce genofondu lesních dřevin (dle nařízení vlády č. 29/2016 Sb. ve znění pozdějších předpisů).


Chtěli bychom informovat lesnickou veřejnost, že dne 25. 4. 2017 byla spuštěna předtisková aplikace fLPIS pro podávání žádostí na lesnická opatření. V této chvíli mohou své datové sady připravovat žadatelé, kteří mají změnu lesního hospodářského plánu nebo osnovy, tj. ti, kteří mají v datovém skladu ÚHÚL nahrány nové LHP/O. Tito žadatelé mají povinnost podat žádost o změnu zařazení. Současně již mohou data pro své žádosti připravovat v aplikaci fLPIS žadatelé, kteří mají zájem o nové zařazení od roku 2017 do závazků Ochrana a reprodukce genofondu lesních dřevin a Zachování porostního typu hospodářského souboru, přičemž v řádném termínu pro podání žádostí o zařazení na podzim 2016 ještě neměli LHP/O v datovém skladu ÚHÚL.

Kroky nezbytné pro podání žádostí 2017 prostřednictvím fLPIS a Portálu farmáře SZIF

1. Přiřazení PSK uživateli v fLPIS
Přiřazení LHP/O (PSK) v modulu fLPIS uživateli probíhá stejně jako v roce 2016 na OPŽL SZIF. Platí pro zcela nové žadatele (nová zařazení) a žadatele, kteří mají v letošním roce povinnost podat žádost o změnu zařazení, neboť v datovém skladu ÚHÚL mají nahraný nový platný LHP.
Žadatel dodá
 Formulář „Souhlas vlastníka / spoluvlastníků se zařazením“ (Ke stažení na Portálu farmáře v sekci Lesnictví / Lesnicko-environmentální …, či na https://www.szif.cz/cs/prv2014-m15 v sekci Ke stažení)
 Čestné prohlášení, v němž uvádí, že tzv. právní důvody užívání jsou buď shodné s již dříve dodanými, popř. že dokládá nové právní důvody užívání (listy vlastnictví, nájemní/pachtovní smlouvy)


2. Příprava datové sady v fLPIS (od 25. 4. zařazení/změna zařazení, od 2. 5. žádosti o dotaci)
Od 25. 4. může žadatel samostatně či za asistence pracovníků ÚHÚL provést v předtiskové aplikaci modulu fLPIS přípravu dat pro sadu žádostí o (změnu) zařazení. Žadatel má přitom možnost zpřesňovat zákresy PSK, povinnost určit nástupnictví PSK při změně LHP/O, povinnost podat žádost o změnu zařazení, jestliže bude měnit vybrané atributy zařazených PSK (zakmenění, porostní typ HS, aj.).
Žadatel nejprve odešle na Portál farmáře SZIF žádosti o změnu zařazení, popř. o zařazení a následně samostatně žádost o dotaci. Aplikace fLPIS bude připravena k odesílání datových sad žádosti o dotaci nejdříve 2. 5. O spuštění příjmu dotačních žádostí bude SZIF informovat na www.szif.cz, na Portálu farmáře, popř. i tzv. direct-mailem.

Zachování / změna porostního typu hospodářského souboru nově od 2017

Při změně porostního typu hospodářského souboru (PTHS), je nově od roku 2017 nutno podat žádost o změnu zařazení. V předtiskové aplikaci tak žadatel provede v sekci změny zařazení změnu porostního typu u dotčených PSK.

Spolu s žádostí o dotaci se pak žadateli vygeneruje nově upravený formulář Oznámení o zachování / změně porostního typu hospodářského souboru. Ve formuláři bude již načtena změna, kterou žadatel uvedl v předchozím kroku do žádosti o změnu zařazení. Žadatel zajistí potvrzení změny PTHS nově jak odborným lesním hospodářem (OLH), tak místně příslušným orgánem ochrany přírody (OOP). Formulář je v této části upraven pro dvojí potvrzení. PSK s nezměněným PTHS budou ve formuláři automaticky uvedeny ve zvláštní části, kterou potvrzuje pouze OLH.

3. Podání žádosti na Portálu farmáře SZIF
Datové sady připravené v aplikaci fLPIS pak žadatel odešle na Portál farmáře SZIF, kde si vygeneruje žádosti, které přímo na Portálu farmáře podá na SZIF. S podáním na Portálu farmáře budou v případě potřeby asistovat žadateli pracovníci SZIF.

Žádosti o změnu zařazení, žádosti o dotaci, případně i žádosti o zařazení bude možné podávat do 15. 5. 2017.

Zdroj: SZIF
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A