Startuje nový dotační program pro občany – Dešťovka!

29.5.2017

Jak jsme vás již informovali v článku 16.5.2017 zde ,v pondělí 29. května v 10:00 začíná elektronický příjem žádostí do zcela nového, pilotního a celorepublikového programu určeného na hospodaření s dešťovou vodou - Dešťovka. Lidé si díky MŽP budou moci historicky zcela poprvé požádat o dotaci na nádrže pro zachytávání dešťové vody a její využití na zálivku nebo v domácnosti, např. na splachování toalety. Jedna domácnost může dostat až 105 tisíc korun

Elektronický příjem žádostí začne v pondělí na stránkách www.dotacedestovka.cz. Státní fond životního prostředí ČR, který stránky i program spravuje, posílí nejenom svůj IT systém, ale i provoz na krajských pracovištích, která budou došlé žádosti vyřizovat. Vše se tedy obejde bez front. Žadatelé nejdříve odešlou žádost elektronicky a pak už stačí jen do 5 dnů doručit žádost a její přílohy osobně nebo poštou na kterékoli z třinácti krajských pracovišť SFŽP ČR.

„Podle předběžných indicií může být zájem o dotace v pondělí obrovský.  Za poslední 3 týdny od spuštění našeho webu www.dotacedestovka.cz navštívilo tuto stránku přes 15 tisíc unikátních zájemců. Na dvou veletrzích v Brně jsme v průběhu pěti dnů zodpověděli bezmála tisíc dotazů jen na téma nové dotace Dešťovka, stovky lidí se obrací i na naše call centrum a krajská pracoviště,“ komentuje zájem veřejnosti ředitel SFŽP ČR Petr Valdman.

„Sto milionů korun, které máme v první vlně pro program vyčleněny, stačí odhadem na 3 – 5 tisíc žádostí. Na základě zájmu, ale také podle kvality žádostí, které nám fyzicky přijdou, budeme uvažovat o přidání dalších peněz. Každopádně jsou pracovníci SFŽP ČR připraveni hodnotit žádosti okamžitě a do tří neděl můžeme mít jasno,“ upozorňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Jak podat žádost a jak budu vědět, že jsou k dispozici ještě dotace

V pondělí se na stránkách www.dotacedestovka.cz přesně v 10 hodin u každého ze tří nabízených podporovaných systémů zprovozní tlačítko „Podat žádost“. To zájemcům umožní vstup do systému, kde vyplní základní údaje. Ty budou zahrnovat zejména kontaktní údaje žadatele, údaje o domě z katastru nemovitostí a technické parametry systému hospodaření s dešťovou vodou. Technické parametry najdou lidé v odborném posudku, který jim zpracoval dodavatel nebo projektant. Jde o stejné údaje, které zadávají do on-line kalkulačky, která je rovněž dostupná na webových stránkách. Na dotační kalkulačce si mohou zájemci již nyní spočítat, jak velkou nádrž si budou muset pořídit a kolik mohou na vybraný systém získat peněz.
Čerpání alokovaných prostředků bude možné sledovat on-line na stránkách programu. Příjem žádostí bude automaticky zastaven vyčerpáním alokace programu (100 milionů korun). Žádosti do zásobníku zatím nebudou přijímány. Od podání elektronické žádosti mají žadatelé o dotaci 5 dní na doručení podkladů v papírové podobě.   více zde
Zdroj: SFŽP
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A