Ministr zemědělství Jiří Milek: Budu se snažit udržet silný rozpočet českého zemědělství a s ním i výši národních podpor

18.12.2017

Za svůj hlavní úkol považuje ministr zemědělství Jiří Milek vyjednat nový rámec evropské zemědělské politiky se silným rozpočtem, důrazem na udržitelnost a konkurenceschopnost, s úzkým propojením na vědu a výzkum, důrazem na inovace a precizní zemědělství, ale i udržením sociálního aspektu. Zasadit se chce také o to, aby nová dotační pravidla Evropské unie respektovala pozici českého zemědělství v EU.

Vedle podpory české produkce, posílení výroby a ochrany českého trhu před dovozy, chce ministr Milek rovněž dále usilovat o zvyšování proexportní politiky státu hlavně u produkce s vyšší přidanou hodnotou.

„V Unii by se měla narovnat výše národních dotací mezi jednotlivými státy. Budu se rovněž snažit udržet silný rozpočet českého zemědělství a s ním i výši národních podpor,“ řekl nový ministr zemědělství Jiří Milek. „Nerozlišuji zemědělce podle velikosti či formy podnikání, ale podle dosahovaných výsledků, ať už jsou to výrobní aspekty, nebo kvalitní péče o krajinu,“ dodal ministr Milek.

Za další důležité body své práce ve funkci ministra považuje inovace, péči o životní prostředí s respektováním potřeb krajiny a důraz na rozvoj venkova. Za zásadní také považuje nalezení společné komunikace mezi všemi partnery a organizacemi sektoru.

Jiří Milek se narodil 3. července 1963 v Zábřehu na Moravě. Vystudoval Agronomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně, je ženatý a má dvě děti. Do nástupu do pozice ministra zemědělství byl předsedou představenstva zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko se sídlem v Klopině na Šumpersku. V roce 2011 byl vyhlášen v anketě Manažer roku 2010 manažerem odvětví výroba potravin. V letech 2013 a 2014 získala společnost Úsovsko EKO z koncernu Úsovsko ocenění Zemědělec roku. Na vlastní žádost již odstoupil z funkce člena představenstva Agrární komory České republiky. Z cizích jazyků hovoří aktivně rusky a má pasivní znalost němčiny. Mezi jeho zájmy patří myslivost a rekreační sport, volný čas rád tráví v přírodě.

Odkaz na článek ZDE

Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A