Zlatou Salimu 2018 si odnáší devět špičkových výrobků

2.3.2018

Zlatou Salimu 2018 si odnáší devět špičkových výrobků

 

Je rozhodnuto o tom, které výrobky se mohou pyšnit oceněním Zlatá Salima 2018. Odnáší si je po večerním slavnostním ceremoniálu v Rotundě pavilonu A osm potravinářských výrobků a jeden zástupce  technologické části. Do obou sekcí se letos přihlásilo 52 exponátů.

„Výrobky, které získaly Zlatou Salimu, ale i ty, které byly nominovány, mají velmi zajímavé chuťové vlastnosti pro spotřebitele, invenci a v neposlední řadě něco, co se ne vždy dá vyjádřit slovy. Skutečně jsme byli velmi překvapeni. Gratuluji výhercům, pevně věřím, že s oceněním budou nakládat, jak se sluší a patří a také, že soutěž o Zlatou Salimu přispěje k posunutí potravinářských veletrhů směrem dál a dopředu,“ uvedl Martin Klanica, předseda letošní komise a ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Zároveň poděkoval všem členům obou porot za odvedenou práci. Poté spolu s generálním ředitelem společnosti veletrhy Brno Jiřím Kulišem a ministrem zemědělství Jiřím Milkem předal výhercům diplom a tradiční skleněnou plastiku.

Kdo tedy dosáhl na metu nejvyšší?

 

 

Dobrý Václav, sýr zrající pod mazem

Výrobce: Mlékárna Olešnice, Vystavovatel: BOHEMILK, a.s.

Kategorie Mléko a mléčné výrobky

Mlékárna Olešnice – spadající pod gigant INTERLACTO - není v soutěži žádným nováčkem, například před dvěma lety si odnesla Zlatou Salimu za svůj sýr Herold. Letošním želízkem v ohni se stal sýr Dobrý Václav – zrající pod vrstvou mazu a uhnízděný v uzavíratelné krabičce, aby zůstával pořád ve výborné kondici. Ocenění si na pódium přišel převzít ředitel olešnického podniku Václav Mirvald. Právě podle něj nový sýr získal své jméno. „Je to dobrý a poctivý člověk,“ vysvětluje generální šéf INTERLACTO Oldřich Gojiš.

Posudek komise: Jedná se o přírodní polotučný, poloměkký zrající sýr. Povrch sýra tvoří souvislá vrstva mazu oranžové barvy, na řezu je sýr bílý až smetanově nažloutlý. Sýr je určen především k přímé konzumaci a je v hodný i k pivu nebo vínu.

 

Žitné crackers

Výrobce a vystavovatel: COOC FOOD, s.r.o. - Koláčkova řemeslná pekárna

Kategorie Pekárenské výrobky

Jen žito. Jen mouka, voda a koření. To je vše, co ke svému pečení potřebuje Jiří Koláček s dcerou Michaelou, která si ocenění převzala. Přestože se k pekaření odhodlali poměrně nedávno, zejména jejich žitné chleby už uhranuly odborníky i běžné konzumenty. Pyšní se mnoha oceněními a teď přibyla Zlatá Salima 2018 za speciální žitné crackery.

Posudek komise: Jde o výrobek se skvělou chutí a unikátním složením. Žitné crackers jsou vyráběny ručně z žitné mouky s vysokým obsahem vlákniny a podílem mrkve a lněného semínka.

 

Svatební koláčky

Výrobce: Jana Fialová, kavárna Chotěboř, Vystavovatel: BOHEMILK, a.s.

Kategorie Cukrářské výrobky

Jana Fialová si dlouho přála mít kavárnu, v roce 2012 se jí sen splnil. Od začátku má ve svém sortimentu svatební koláčky, které jsou teď žádané nejen v okolí Chotěboře a i díky nim pronikla po povědomí. Nejen koláčky podle starého rodinného receptu už pekla pro řadu známých osobností. Oceněnou dámu je možné potkat na stánku INTERLACTO, jelikož od začátku svého podnikání odebírá jejich mléčné výrobky.

Posudek komise: Stará rodinná receptura založená na ruční výrobě, je základem úspěchu svatebních koláčků s náplní makovou, povidlovou, tvarohovou nebo ořechovou. 98% surovin je původem od českých výrobců.

 

Štýrské párečky

Výrobce a vystavovatel: Steinex a.s.

Kategorie Masné suroviny a přísady, drůbež, ryby, masné výrobky

Cenu si převzal Jiří Plachý, obchodní ředitel společnosti Steinex.

Posudek komise: Jedná se o tradiční výrobek z jemně mletého vepřového a hovězího masa. Párečky se vyznačují příjemnou a lahodnou chutí zvýrazněnou kouřem bukového dřeva.

 

Blatenský kohout polotmavý ležák

Výrobce a vystavovatel: LIQUI B zámecký ovocný lihovar Blatná

Kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje

Cenu si převzal spolumajitel společnosti Václav Šitner a sládek pivovaru Martin Fried.

Posudek komise: Je uvařen z českého sladu ve spojení se speciálními slady – bavorským, karamelovým, barvícím a třech odrůd žateckého chmele. Jiskrná jantarová barva, jemná karamelová chuť a vysoká plnost. Pivo je nefiltrované a nepasterované.

 

Medový aperitív Ambrozia Original

Výrobce a vystavovatel: Ing. Peter Kudláč - APIMED

Kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje

Slovenská společnost Apimed si převzala Zlatou Salimu už počtvrté! Letos boduje se svým aperitivem, který se vyrábí v třech variacích – original, citrus a ginger. Ambrózie byl nápoj starých Řeků, z něj čerpali sílu a věřili, že jim nadělí nesmrtelnost. Dalším získáním Zlaté Salimy ji rozhodně získává samotný Apimed a její zakladatel a majitel Peter Kudláč.

Posudek komise: Aperitivní nápoj vyrobený na bázi medoviny bez dolihování. Lahodná chuť medu a jemná hořkost 18-ti druhů léčivých bylin a koření vytváří dokonalou harmonii chuti.

 

Špenátové nudle široké

Výrobce a vystavovatel: Ramdam, s.r.o.

Kategorii Koření, přísady, sůl, rýže, těstoviny

Paní Marcela Švecová z Brna hledá tajemství chuti (jak také zní podtitul její firmy) už od roku 2004, ale vše začalo už v době jejího dětství, kdy ji inspirovala babička, velká kuchařka a bylinkářka. Ramdam má momentálně v portfoliu na 150 výrobků, od koření, přes ochucené těstoviny po speciální strouhanky. Mnoho z nich je určeno pro celiaky, vegetariány či vegany.

Posudek komise: Originální ochucené vaječné sušené těstoviny se složením z čistě přírodních surovin bez jakékoliv chemické přísady. Sytě zelená barva, výrazná chuť i vůně vznikly pouze přidáním sušeného špenátu.

 

Brusinkový džem 75%

Výrobce a vystavovatel: Sommer a vnuk s.r.o.

Kategorie Ovoce a zelenina, racionální výživa, speciální potraviny, biopotraviny

Brusinky, borůvky a houby, jsou doménou firmy Sommer a vnuk. Začínala ve Větřkovicích v Oderských vrších, dnes má sídlo ve Středočeském kraji a také Lotyšsku. Právě odtud pocházejí drobné červené bobulky, které se pak změní v oceněný džem, jenž k dokonalosti vypiloval tým kolem jednatele (a vnuka z názvu firmy) Lubomíra Večeři.

Posudek komise: Jde o výběrový speciální džem se sníženým obsahem cukru, je určen k tradičním masovým pokrmům nebo i k ochucení bílých tvarohů, jogurtů a sýrů.

 

Konvektomat Retigo Blue Vision

Výrobce a vystavovatel: Retigo, s.r.o.

Kategorie Stroje a technologie

Cenu převzal Jakub Sedláček, obchodní ředitel pro Českou a Slovenskou republiku.

Posudek komise: Jedná se o šestou generaci konvektomatů Retigo. Jsou vybavené moderním softwarem a hardwarem. Konvektomat je osazený osmipalcovým dotykovým displejem, který umožňuje snadné ovládání a využití mnoha funkcí včetně uzení nebo Sous vide. Konvektomat je vybaven mnoha bezpečnostními prvky je vyroben z kvalitní nemagnetické nerezové oceli s minimem plastových prvků což zaručuje dlouhou životnost zařízení.

 

Letošní porota soutěže Zlatá Salima

Předseda: Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI

Potravinářská sekce

Předseda: Ing. Vít Obenrauch, ředitel SZPI v Brně

Tajemnice: Jitka Rittichová, SZPI

Ing. Miroslav Toman, CSc., prezident Potravinářské komory a Agrární komory ČR, bývalý ministr zemědělství

Ing. Jakub Šebesta, exministr zemědělství a bývalý šéf SZPI

Ing. Jindřich Pokora, SZPI, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace

Mgr. Ing. Eva Trávníčková, metodik odboru kontroly, laboratoří a certifikace

Prof. Ing. Alžběta Jarošová, PhD., Ústav technologie potravin, agronomická fakulta Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, proděkanka Agronomické fakulty

Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., bývalý šéf Státní veterinární správy (SVS)

Strojírenská sekce

Předseda: Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii PK ČR

Ing. Jan Pivoňka, PhD., VŠCHT

Ing. Jan Skočilas, Ph.D., Fakulta strojní ČVUT, Ústav procesní a zpracovatelské techniky

Libor Motlík, technik – chlaďař, CALIMO spol.s r.o.

Ing. Jaroslav Nosek, autorizovaný inženýr, člen ČKAIT, PMZ PROJEKT, spol. s r.o.

Ing. Milan Houška, CSc., VÚPP

 

Kategorie

  1. Mléko a mléčné výrobky
  2. Oleje, tuky, vejce a vaječné výrobky
  3. Koření, přísady, sůl, rýže, těstoviny
  4. Masné suroviny a přísady, drůbež, ryby, masné výrobky
  5. Hotová jídla, polévky, omáčky, lahůdkářské výrobky, zmrazené pokrmy
  6. Cukry a sladidla, cukrovinky a čokoláda
  7. Ovoce a zelenina, racionální výživa, speciální potraviny, biopotraviny
  8. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína, kávy, čaje a kakaa)
  9. Káva, čaj, kakao
  10. Tabák a tabákové výrobky
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A