Africký mor prasat v ČR

4.4.2018

3. 4. 2018
Od 1. února 2018, kdy došlo ke zmenšení zamořené oblasti v okrese Zlín, eviduje SVS ve Zlínském kraji 40 nalezených uhynulých divokých prasat. Vyšetřeno ve Státním veterinárním ústavu bylo dosud 29 vzorků. Africký mor prasat (AMP)  byl potvrzen u dvou kusů nalezených v katastrálních územích Kostelec u Zlína a Lípa nad Dřevnicí ve vysoce rizikové oblasti, ve 27 případech bylo vyšetření negativní.  V současné době se čeká na výsledek vyšetření 11 zbývajících kusů. Ve stejném období lovci v zamořené oblasti odlovili celkem 287 divočáků. Vyšetření AMP prokázalo u jednoho kusu odloveného v katastrálním území Lužkovice uvnitř ohradníků.

V oblasti s intenzivním odlovem bylo v průběhu února zastřeleno 2283 divokých prasat. Z toho nejvíce v okresech Uherské Hradiště (401), Hodonín (351) a Kroměříž (342). Ani jedno z prasat ulovených v oblasti s intenzivním odlovem AMP nemělo.

 

28. 3. 2018
Přesuny prasat do neregistrovaných chovů v ČR je nutné evidovat a do Zlínského kraje jsou zakázány
Státní veterinární správa (SVS) dnes vyhlásila nová mimořádná veterinární opatření související s výskytem afrického moru prasat (AMP) u divočáků na Zlínsku a zhoršující se nákazovou situací v EU, která jsou určena všem chovatelům prasat na celém území ČR. Každý registrovaný chovatel prasat, jehož hospodářství je evidované dle plemenářského zákona, který přemístí nebo prodá prase domácí určené pro domácí porážku do neregistrovaného chovu, je povinen vést řádnou evidenci těchto prasat.
Evidence musí mimo jiné obsahovat počet přemísťovaných prasat, datum přemístění, jméno a adresu dopravce, dále pak jméno a adresu domácnosti chovatele a rovněž adresu hospodářství, není-li totožná s adresou domácnosti. Mimořádná veterinární opatření ukládají povinnost uchovávat evidenci prasat určených pro domácí porážku po dobu nejméně 1 roku od data přemístění.
Současně se zakazuje přemísťování prasat určených pro domácí porážku do neregistrovaných chovů na území Zlínského kraje s výjimkou jejich přemístění do registrovaných chovů.
Uvedená opatření mají za cíl zlepšení kontroly nad přemisťováním prasat a tím přispět k zabránění případného šíření afrického moru prasat do chovů domácích prasat. Zpřísňující opatření jsou přijímána ve všech členských státech EU, a to i v zemích, kde se zatím AMP nevyskytl.
Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z těchto mimořádných veterinárních opatření může být uložena pokuta až do výše 100 tis. Kč, jde-li o fyzickou osobu a 2 mil. Kč, jde-li o právnickou osobu nebo podnikající fyzickou osobu.

Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A