Ztráty vody ve vodohospodářské síti se snížily na polovinu, detaily o každé obci najdou lidé v nové aplikaci MZe

2.5.2018

„Poprvé se na veřejném místě shromažďují informace o vodném, stočném a přehledu nákladů, které se s vodohospodářskou infrastrukturou pojí. Každý uživatel vodovodu si může dohledat, kolik stojí kubík vody v jeho obci, kolik z toho je zisk, nájem, materiál a podobně. Data budeme každý rok aktualizovat,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Uživatel si v aplikaci pomocí filtrů a kritérií může dohledat konkrétní informace o svém provozovateli nebo vlastníkovi VAK. Hledat lze podle obce, katastrálního území, provozovatele, vlastníka, nebo je možné filtrovat výběrem porovnatelné skupiny provozovatelů či vlastníků.

Aplikace je rozdělena na dvě části. V první části je možné na základě zvolených kritérií zobrazit podrobnou strukturu ceny pro vodné v zadané obci či oblasti. Kromě tohoto údaje aplikace obsahuje například informace týkající se ztrát vody, počtu poruch, odebraných vzorků a srovnání ceny s průměrnou cenou v České republice. Druhá část aplikace zobrazuje podobné údaje o kanalizacích, zejména strukturu ceny za stočné. Dále je možné dohledat informace související s odpadní vodou, počtech poruch apod. Všechny informace je opět možné porovnat s průměrem v České republice.

Data ukazují, že vodohospodářská síť je v dobrém stavu. Ztrácí se zhruba 16 procent vody, v porovnání s obdobím před dvaceti lety došlo ke snížení téměř na polovinu. Data vycházejí z údajů 95 procent vlastníků a provozovatelů na trhu.

Aplikace slouží ke zpřístupnění a prezentaci vybraných údajů, které jsou na Ministerstvu zemědělství shromažďovány. Od dnešního dne je volně dostupná na stránkách MZe:

https://bit.ly/2IaYLMM

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.04.
Počasí na den 22.04.
0°C / 7°C

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A