Ministr zemědělství Miroslav Toman se dnes ujal funkce

27.6.2018

Hlavními prioritami nového ministra je Společná zemědělská politika EU, sucho, kůrovec a celá oblast kvality potravin.

„Co se týče Společné zemědělské politiky, navržený finanční rámec, který představila Evropská komise, je podle mě pro české zemědělství nepřijatelný. Není možné, aby měla Česká republika krácený rozpočet pro zemědělství a potravinářství, a to až o 20 procent. Rozhodně budu usilovat o zachování stávající úrovně podpory z EU tak, aby se v sektoru mohly rozvíjet malé, střední i velké podniky,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Pokud jde o sucho je pro ministra Tomana prioritou jednoznačně zabezpečení pitné vody pro obyvatele, vody pro energetiku, ale i pro závlahy a zemědělský sektor. V souvislosti s kůrovcovou kalamitou chce Miroslav Toman řešit například finanční výpomoc postiženým lesům.

- - -

Ing. Miroslav Toman, CSc., vystudoval Českou zemědělskou univerzitu (dříve Vysoká škola zemědělská). Odbornou praxi zahájil ve funkci zootechnika zemědělského družstva. Zemědělství se věnoval i ve většině pozdějších funkcí v soukromých podnicích i ve veřejných subjektech. V letech 2002–2006 byl náměstkem ministra zemědělství, od července 2013 do ledna 2014 byl ministrem zemědělství v úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Od roku 2007 je prezidentem Potravinářské komory ČR (výkon funkce prezidenta Komory pozastavil na období, kdy byl ministrem zemědělství)

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A