V Ralsku zakázali lidem vstup do lesů, riziko požárů je extrémní

10.8.2018

„Museli jsme přistoupit k tomuto opatření z důvodů extrémního sucha, které se projevuje hlavně v oblasti bývalého vojenského újezdu Ralsko, kde jsou písčité půdy a vegetace je tedy velmi suchá," oznámil mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona.

Zákaz platí plošně ve všech lesích. Lidé mohou využívat cyklostezky nebo turistické značené stezky, neměli by z nich ale sestupovat. O zákazu vstupu do lesa je mají informovat cedulky, které na začátky cest Vojenské lesy právě instalují. Za porušení mohou dostat lidé pokutu třeba i 10 tisíc korun.

„K zákazu vstupu do lesů nás vedly opakované požáry, zaviněné neopatrností návštěvníků," doplnil Sotona. Poslední velký požár tu vypukl v úterý odpoledne mezi Bělou pod Bezdězem a Bakovem nad Jizerou. S ohněm tam zápasilo 33 jednotek hasičů v počtu 100 mužů, hasit pomáhaly také dva vrtulníky a letadlo. V okolí letiště Hradčany v Ralsku mezitím musel Liberecký kraj posekat vzrostlou trávu, která však byla tak suchá, že připomínala již seno. Nadále platí také zákaz rozdělávání otevřeného ohně na Českolipsku a Liberecku.

„Sám chodím kontrolovat, jestli ten zákaz dodržují. Největší strach mám z letních táborů, Skauti táboří na toku Ploučnice a u Hradčanského rybníku. Ale jsou svědomití, žádné porušení jsem zatím nezjistil," komentoval Miloš Tita, starosta Ralska, kde oba zákazy aktuálně platí.

Důvodů k návštěvám lesa v těchto dnech podle Tity stejně mnoho není. „Už je po borůvkách a houby v tomhle vedru stejně žádné nerostou," podotkl.

Konec doby se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru na Českolipsku a Liberecku bude oznámen po pominutí zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A