Ministr Toman: Zvažujeme zmírnění opatření kvůli africkému moru prasat na Zlínsku a zpřísnění dovozu vepřového ze zemí s touto chorobou

25.9.2018

Belgie v polovině září potvrdila výskyt nákazy u divokých prasat v blízkosti francouzských a lucemburských hranic. Maďarsko minulý týden oznámilo nález nakaženého uloveného divočáka ve vzdálenosti 20 km od slovenských hranic. Vážná je situace v sousedním Polsku a zejména také v Rumunsku, kde začátkem září počet ohnisek v chovech domácích prasat překročil 800. Koncem srpna se nákaza dostala i do Bulharska.

„Vzhledem ke zhoršující se nákazové situaci v zahraničí vážně uvažujeme o zpřísnění podmínek pro dovoz vepřového masa ze zemí s potvrzeným výskytem afrického moru prasat,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Povinnost by se nevztahovala na tepelně upravené výrobky. Tepelná úprava totiž virus likviduje. „Dalším krokem s ohledem na zhoršující se nákazovou situaci v Evropě bude brzké svolání Ústřední nákazové komise ministra zemědělství. Jejím úkolem bude příprava opatření pro případ masivnějšího zavlečení AMP do ČR, které představuje reálnou hrozbu,“ dodal ministr.

„Ze stejného důvodu se SVS zaměří na kontroly dovozu živočišných potravin určených pro spotřebu posádek motorových vozidel (tzv. svačinek). Nedostatečně upravené vepřové produkty jsou nejpravděpodobnějším zdrojem přenosu nákazy na dlouhé vzdálenosti,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Jak v případě ČR, tak aktuálně Belgie lze téměř s jistotou vyloučit, že k přenosu AMP došlo přirozenou cestou v rámci migrace prasat divokých. Nejbližší ohnisko nákazy totiž v obou případech bylo stovky kilometrů daleko.

První případ nákazy v ČR byl potvrzen 26. 6. 2017 u uhynulého divočáka v katastrálním území Příluky u Zlína. SVS okamžitě vydala mimořádná veterinární opatření vymezující zamořenou oblast a nadefinovala prvotní kroky, mezi něž patřil zákaz lovu a krmení prasat divokých v oblasti, provedení soupisů chovů prasat domácích, zákaz jejich přesunů a řada opatření zaměřených na biologickou bezpečnost v chovech. V reakci na vývoj nákazové situace bylo následně postupně vydáno 21 mimořádných veterinárních opatření.

SVS namátkově vyšetřuje zásilky vepřového masa ze zemí s výskytem AMP v chovech prasat na přítomnost jeho viru. Ze stejného důvodu byla v průběhu jara také vedena informační kampaň zaměřená zejména na dálkové řidiče na hlavních dálničních tazích na rizika šíření nákazy potravinami. K obraně proti šíření nákazy na naše území by do budoucna mohlo přispět i oplocení dálnic D1 a D2. Na toto téma vede SVS diskusi s Ředitelstvím silnic a dálnic.

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A