Ministerstvo zemědělství zahájilo resortní audit církevních restitucí

26.9.2018

„Úkolem Komise je především prověřit dodržení zákona při vydávání majetku státu spravovaného resortem Ministerstva zemědělství, tedy hlavně Státním pozemkovým úřadem a Lesy České republiky, “ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Komise začala dnes projednávat prvních šest podnětů, které se týkají například vydání pozemků Suverénního řádu Maltézských rytířů v Březiněvsi, podnět k prověření vydání majetku tzv. Vratislavského arcibiskupství, podnět spolku Osada Kobylníky či podnět na přezkoumání vydání majetku kláštera Svatého Václava v Broumově.

Ministr zemědělství očekává další návrhy pro práci komise z resortu MZe a jeho organizací i od veřejnosti dotčené církevními restitucemi a vydáváním majetku v uplynulých letech. V případě, že Komise zjistí pochybení či porušení zákona, navrhne ministrovi zemědělství další právní kroky. Komise bude ministrovi zároveň předkládat čtvrtletní zprávy o své činnosti a bude spolupracovat s externími experty veřejného i církevního práva z právnických fakult veřejných vysokých škol.

Ministr Toman zároveň požádá o nominaci dalších členů komise předsedu vlády, ministryni financí a Českou biskupskou konferenci.

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A