Informace ke kauze hovězího masa z Polska

21.2.2019

Probíhající skandál týkající se nelegálních porážek v Polsku je primárně výsledkem nelegálních aktivit, i vzhledem k tomu, že porážka byla vykonávána záměrně v noci, aby se zabránilo úřednímu dohledu. Maso a produkty ze skotu, který neprošel po poražení (post mortem) veterinární prohlídkou, nesmí být uváděny na trh. Takové maso a produkty není možné prohlásit za zdravotně nezávadné.

Veterinární dohled na jatkách v ČR

Na webových stránkách Ministerstva zemědělství je možné si v aplikaci „Původ hovězího masa“ ověřit původ Vámi zakoupeného hovězího masa na trhu v ČR, které pochází ze zvířat v tuzemsku chovaných, vykrmovaných a také poražených:
http://eagri.cz/public/app/HoveziMaso/Vyhledat.aspx

Jak správně má být označeno prodáváné maso? Názorné vysvětlení pojmů na etiketě masa naleznete na této infografice:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Infografiky/V_masoFT.pdf
Informace o původu, které spotřebitel nalezne u prodávaného hovězího masa - viz zde
Příklad správně označeného výrobku patřícího mezi hovězí výsekové maso balené zde

ČASTÉ DOTAZY ke kauze HOVĚZÍHO MASA Z POLSKA

 

AKTUÁLNĚ:

20. 2. 2019

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 20. 2. 2019:
V polském hovězím dovezeném do ČR dnes čeští veterinární inspektoři odhalili nebezpečnou salmonelu. SVS zavádí mimořádná veterinární opatření

Státní veterinární správa (SVS) nařídila okamžité stáhnutí z prodeje přibližně 700 kilogramů hovězího z Polska. Rozbory totiž potvrdily, že obsahuje bakterie salmonely. Vzorky byly odebrány ze skladu ve Středočeském kraji. Ministerstvo zemědělství vyhlašuje mimořádná veterinární opatření: veškeré hovězí z Polska musí být před uvedením na trh vyšetřeno, zda je zdravotně nezávadné.

„Zásilka hovězího spodního šálu z Polska dovezená do České republiky obsahovala bakterie salmonely. Proto neprodleně vyhlásíme mimořádná veterinární opatření. Každý kus hovězího masa z Polska, který se k nám doveze, bude  před uvedením na trh jeho dovozce povinen nechat laboratorně vyšetřit na zdravotní nezávadnost. Musíme zajistit bezpečnost pro naše spotřebitele,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Zásilka původem z Polska, dodavatel: Z. P. M. Bierniacki, 63-200 Jarocin, PL 30063801 WE, šarže E95853, měla datum výroby 8. 2. 2019 a datum spotřeby 12. 3. 2019. Zboží bylo doručeno do skladu společnosti Frost Logistics a.s., Jesenická 619, Dolní Jirčany dne 13. 2. 2019.

Maso v šestikilových baleních putovalo od příjemce k dalším odběratelům. SVS v současné době u těchto subjektů prošetřuje, zda již bylo hovězí distribuováno dál. Z prodeje stažené maso bude neškodně odstraněno.
Číst dále

19. 2. 2019

Tisková zpráva SZPI ze dne 19. 2. 2019:
Potravinářská inspekce zjistila další případy klamání spotřebitelů o původu hovězího masa v pražských restauracích

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v intenzivních kontrolách zaměřených na pravdivost deklarovaných údajů o původu hovězího masa v provozovnách společného stravování a aktuálně zjistila další případy klamání spotřebitelů ve dvou pražských restauracích.
Číst dále

Informace SVS ze dne 19. 2. 2019:
Přeprava 130 kg živočišných produktů v absolutně nevyhovujících podmínkách

Společná kontrola pracovníků Státní veterinární správy a pražských celníků odhalila přepravu živočišných produktů v nevyhovujících podmínkách. Celníci si ke své kontrole v Praze 10 vytipovali dodávkový automobil, který řídil cizinec. Uvnitř nákladového prostoru bylo 130 kg různých živočišných produktů, např. vepřové vnitřnosti, drůbež, masné výrobky, krev v plastových lahvích a křepelčí a kachní vejce. Řidič vozidla k přepravovaným produktům nedoložil žádné doklady o původy a potraviny rovněž byly úplně bez označení. Dle vzhledu produktů se dá usuzovat, že pocházely z neschváleného zařízení. Dále se v nákladovém prostoru nacházely zmrazené ryby a mořské produkty, které byly znehodnoceny silnou vrstvou námrazy a zmrzlé masové šťávy. Tyto produkty rovněž doprovázel silný zápach. Veterinární inspektoři je proto znehodnotili obarvením a nařídili jejich neškodné odstranění. Další kontrolou bylo rovněž zjištěno, že přepravce není registrován u krajské veterinární správy, jak mu ukládá zákon. Kontroloři rovněž shledali přepravní prostor vozidla jako neudržovaný a znečištěný, tudíž absolutně nevhodný k přepravě živočišných produktů.

Krajská veterinární správa bude dále celý případ řešit v přestupkovém řízení. Za porušení základních požadavků na bezpečnost potravin hrozí přepravci sankce ve výši až 50 milionů korun.

další informace zpět v čase zde

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.04.
Počasí na den 15.04.
5°C / 15°C

16.04.
Počasí na den 16.04.
3°C / 10°C

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A